Separatoarele de ulei au un rol foarte important in mentinerea unei bune functionari a masinilor de productie.

Alegerea unui dispozitiv de separare a uleiului potrivit pentru aplicatia ta va maximiza procesul de eliminare a uleiului, reducand in acelasi timp cheltuielile de capital si costurile de operare.

Separatoarele de ulei sunt disponibile pe piata intr-o varietate mare. In mod normal, nu ar trebui sa fie o problema sa iti gasesti cel mai eficient dispozitiv de separare a uleiului rezidual.

Lucrurile nu stau, insa, chiar asa. Fiecare separator are caracteristici distincte, dar si aplicatia ta are nevoi specifice. Drept urmare, procesul de achizitie trebuie fie precedat de o serie de pasi care sa te conduca direct la cel mai eficient sistem.

Exista 5 pasi de urmat in procesul de achizitie a unui separator de reziduuri uleioase. Tine cont de ei si vei face intotdeauna alegerea potrivita.

Ce se intampla daca nu tii cont de acesti pasi?

Omiterea, fie si a unui singur pas, poate duce la un probleme precum: separarea incompleta a uleiului rezidual, costuri ridicate, defectiuni sau un proces de lucru neeficient al masinilor de productie.

Nimeni nu vrea sa faca o investitie proasta, mai ales daca este vorba de un element cu un rol important in procesul de productie.

Asadar, iata care sunt cei 5 pasi de urmat pentru a alege separatoarele de ulei cele mai eficiente

1. Defineste conditiile de functionare

Primul pas pentru a determina cel mai eficient dispozitiv de separare a uleiului rezidual este definirea conditiilor in care va functiona separatorul ales de tine.

Toate separatoarele de ulei au mediul de preluare – posibil si alte parti componente, scufundate in lichidul rezidual. In aceste conditii, performantele si durata de viata a mediului de preluare, a lamelor stergatoarelor, a scripetilor si nu numai, sunt afectate de conditiile existente.

Aceste conditii includ temperatura din interiorul si din afara lichidului, pH-ul solutiei si prezenta solventilor sau a altor substante chimice reactive.

Temperatura si viscozitatea, conditii esentiale pentru eficienta separatoarelor de ulei

Toate separatoarele de ulei au nevoie ca uleiul plutitor sa fie intr-o stare lichida. Drept urmare, daca uleiul se congeleaza sau se solidifica la temperaturi ambientale, rezervorul si/sau dispozitivul separare a uleiului vor necesita incalzitoare pentru a mentine fluxul de ulei fluid.

De asemenea, optiunea de incalzire a uleiului rezidual este necesara in cazul in care un separator trebuie utilizat in exterior, la temperaturi care ating sau depasesc limita de inghet.

Pe langa stabilirea unui mediu corespunzator pentru ca separatoarele de ulei sa fie eficiente, trebuie tinut cont de un alt criteriu important, explicat mai pe larg in cele ce urmeaza.

2. Stabileste capacitatatea de indepartare a uleiului pe care separatorul trebuie sa o aiba

Cel de-al doilea pas în alegerea unui separator este sa anticipezi capacitatea de ulei rezidual pe care separatorul de ulei ales trebuie sa o aiba. Capacitatea trebuie sa se bazeze pe cantitatea maxima de ulei care trebuie indepartata in cel mai scurt timp disponibil.

De exemplu, influxul total de ulei rezidual produs de aplicatia ta poate fi de 750 de litri in decurs de 24 de ore, ceea ce inseamna aproximativ 31 de litri pe ora. In mod normal, un dispozitiv de separare a uleiului cu o capacitate de 120 de litri pe ora ar trebui sa fie suficient.

Dar daca majoritatea reziduurilor uleioase provin in timpul unui singur proces de opt ore, va trebui probabil ca separatorul sa aiba o rata de indepartare de trei ori mai mare, mai ales daca vrei sa impiedici descarcarea nedorita a apei contaminate intr-un sistem de canalizare.

Pentru a evita situatiile nedorite, este recomandat sa specificati aproximativ doua ori capacitatea maxima pe care ati anticipat-o pentru conditii normale.

separatoarele de ulei Brindustry - capacitatea de indepartare a uleiului

Vascozitatea uleiului, un alt criteriu important de luat in considerare. De ce?

Separatoarele de ulei au de obicei o rata de eliminare a reziduului uleios exprimata in litri pe ora, iar viteza de procesare variaza de la caz la caz, in functie de viscozitatea uleiului. Nu de putine ori, acest lucru este omis in procesul de achizitie a separatorului de ulei, punandu-se accent doar pe performantele pe care producatorul le prezinta.

Insa producatorul a determinat eficacitatea produsului in urma unui test realizat pe un anumit tip de ulei, cu o anumita vascozitate. Drept urmare, pericolul, in acest caz, este ca uleiul utilizat de tine sa aiba un alt grad de vascozitate, ceea ce inseamna ca performantele separatorului achizitionat vor fi influentate.

In aceasta situatie, pentru a determina care este cel mai eficient separator pentru aplicatia ta, este de recomandat sa intrebi ce grad de vascozitate are uleiul utilizat drept etalon pentru determinarea eficientei separatoarelor de ulei.

Voi avea apa in continutul uleiului rezidual, dupa actiunea separatorului?

Un lucru este clar: toti colectorii de ulei primesc apa cu uleiul pe care il indeparteaza. Cantitatile de apa sunt insa mici, raportate la cantitatea de ulei rezidual, undeva la cateva parti la un milion.

Unele modele, in special separatoarele de ulei cu actiune prin aspiratie, ridica mai multa apa decat alte modele.

Ce e rau in a avea apa in reziduurile de ulei?

Continutul ridicat de apa creste costurile de reciclare a uleiului si de eliminare a acestuia.

Cum evit aceasta situatie?

Instaleaza un concentrator de ulei sau un decantor in dreptul orificiului de descarcare a uleiului de la separator, pentru a asigura o separare secundara a uleiului de apa. Acest procedeu poate reduce continutul de apa la aproape zero.

3. Determina caracteristicile rezervorului sau bazinului de care dispui

Intelegerea caracteristicilor rezervorului sau a bazinului de care dispui este al treilea lucru pe care trebuie sa il iei in considerare atunci cand alegi dispozitivul de separare a reziduurilor de ulei.

Locatia, forma si capacitatea unui rezervor sunt factori majori in alegerea separatoarelor de ulei potrivite. De asemenea, este necesar sa iei in considerare fluctuatiile nivelului de apa, turbulentele si posibilele emulsii.

Cu toate ca uleiul, in procesul de descompunere, nu se emulsifica, separatoarele de ulei pot avea probleme in a elimina anumite tipuri emulsii.

De ce trebuie sa tii cont de turbulente?

Pentru ca, atunci cand amestecul de ulei si apa este supus unor turbulente si altor agitatori mecanici, acesta se poate emulsifica, generand probleme pentru separatorul de ulei.

Cum evit acest fenomen?

Asigura-te ca rezervorul sau bazinul pe care il folosesti ofera zone linistite, benzi si un volum suficient pentru a asigura un timp suficient pentru separarea uleiului de apa.

Forma rezervorului, un alt factor de luat in calcul

Cel mai eficient rezervor pentru asigurarea unui proces sigur de separare a uleiului rezidual este cel fara colturi si crapaturi. Daca rezervorul are o forma neregulata, este necesara instalarea de unui dispozitiv de separare a uleiului in zona in care se acumuleaza cea mai mare cantitate de reziduu uleios.

Pe langa aceasta masura, este necesara, de asemenea, si instalarea unui mijloc de directionare a uleiului catre dispozitiv, cum ar fi un brat plutitor sau o placa deflectoare.

4. Alege cureaua, tubul sau discul cel mai potrivit pentru separator

Evident, ai nevoie de un suport adecvat pentru dispozitivul de separare pentru a obtine cele mai bune rezultate. Drept urmare, pasul urmator este sa determini ce curea, tub sau disc este cea mai eficienta pentru separatorul ales de tine.

Nu face greseala sa crezi ca orice tip de suport ofera aceleasi rezultate! Nu alege cea mai ieftina solutie, de asemenea vei face o greseala.

Puteti alege un dispozitiv dintre separatoarele de ulei cele mai performante de pe piata, dar daca nu alegeti cureaua, tubul sau discul potrivit, performanta separatorului nu se va ridica la asteptarile tale.

Cum sa alegi cea mai buna curea pentru separatoarele de ulei?

Pentru a beneficia de performante maxima in procesul de separare a uleiului rezidual, cureaua separatorului trebuie aleasa cu foarte mare grija, tinandu-se cont de o serie de criterii, precum:

  • natura lichidului
  • compozitia chimica a acestuia
  • temperatura, etc.

De exemplu, un mediu cu temperatura ridicata creste gradul de sensibilitate al centurii la nivelul pH-ului. Daca temperatura aplicatiei tale depaseste 70° C si te gandesti sa folosesti o curea din Polymer, mai gandeste-te odata.

separatoarele de ulei Brindustry - banda

Lungimea curelei, la fel de importanta

Trebuie sa te asiguri ca procesul de separare a uleiului rezidual nu este influentat negativ de lungimea curelei. In acest caz, trebuie sa alegi o lungime care:

  • asigura un contact foarte scazut cu lichidul
  • permite montarea usoara a dispozitivului de separare a uleiului
  • permite o descarcare facila a reziduului uleios
  • permite un acces usor pentru interventiile de rutina

Alegerea lamelor pentru stergatoare, un alt criteriu de luat in calcul

La fel ca in cazul curelei, lamele pentru stergatoare trebuie alese in functie de criterii precum temperatura de lucru si pH-ul aplicatiei. Pericolul atunci cand alegi un set de lame gresit este acela ca ele sa se topeasca, rasuceasca sau sa se rupa complet sub actiunea conditiilor din timpul functionarii.

5. Verifica necesitatea unor echipamente suplimentare

Cea de-a cincea etapa atunci cand alegi dispozitivul de separare a uleiului este determinarea necesitatii de a adauga echipamente suplimentare, cum ar fi tipuri specifice de motoare sau echipament suplimentar de separare.

Separatoarele de ulei faciliteaza personalizarea sistemului cu diverse echipamente optionale, pentru o instalare rapida si o performanta optima.

Ce echipamente suplimentare poti solicita pentru separatoarele de ulei?

Sistem de alimentare cu energie solara

Cea mai mare parte dintre separatoarele de ulei sunt proiectate cu motoare cu sarcina continua, cu putere nominala industriala si reductoare de viteza complet inchise. Exista insa sisteme alternative de actionare a separatoarelor, precum cel alimentat cu energie solara.

Un sistem cu alimentare solara pentru dispozitivul de seprare a uleiului rezidual functioneaza cu baterii care se incarca cu energie solara. Acest echipament suplimentar este ideal de utilizat in locatiile care nu permit accesul sau permit un acces limitat la sursele de electricitate.

separatoarele de ulei Brindustry - motor

Sistem de filtrare si transfer al uleiului de la distanta sau din subteran

Aceasta optiune este recomandata pentru aplicatiile ale caror rezervor este amplasat departe de punctul de indepartare a uleiului sau atunci cand aplicatiile au rezervorul in subteran.
Sistemul este alcatuit dintr-un mic rezervor de colectare, o pompa, un panou de comanda si trei comutatoare plutitoare.

Cum functioneaza sistemul?

Reziduurile stranse de separatoarele de ulei sunt depozitate in rezervorul de colectare. Cand rezervorul de colectare este plin, comutatorul plutitor din mijloc semnalizeaza pornirea pompei. Uleiul este apoi pompat in rezervorul de stocare sau in instalatia pentru indepartarea reziduurilor sau depozitarea lor permanenta.

Accesorii pentru monitorizare si control

Separatoarele de ulei pot fi echipate, la cerere, cu accesorii care permit o mai buna monitorizare si asigura un proces mai facil de separare al uleiului rezidual.
Iata cateva dintre aceste accesorii:

  • pachet alcatuit dintr-un flotor si o lampa de avertizare – permite monitorizarea precisa a nivelului de lichid din rezervorul de colectare, pentru a preveni supraincarcarea acestuia
  • temporizatoare, incalzitoare si panouri de control
  • concentratori – necesari atunci cand ai nevoie de o extra-filtrare a uleiului de apa

Alegerea unui separator potrivit nevoilor tale, din toate separatoarele de ulei disponibile pe piata, nu ar trebui sa reprezinte un proces prea dificil. Insa, daca nu esti atent la conditiile aplicatiei tale, dar si la performantele separatorului, poti avea parte de surprize neplacute.

Cauta intotdeauna firmele care stiu cu adevarat si inteleg cum functioneaza separatoarele de ulei. Un vanzator de incredere te va pune intotdeauna in tema cu informatiile de mai sus. Dupa ce vei esti in masura sa iti alegi cel mai potrivit dispozitiv pentru aplicatia ta, esti pregatit sa iti alegi un separator de ulei ideal pentru nevoile afacerii tale.