tratarea-distilatului-pentru-vopsire

Aplicatie – Distilarea apelor de pretratare inainte de vopsire

Rezultate optime ale pre-tratamentului pentru vopsire.

Distilarea apei de clatire castiga din ce in ce mai multa importanta in pretratarea etapei de vopsire si a devenit o etapa esentiala in definirea calitatii.

Din acest motiv, din ce in ce mai multe fabrici folosesc sisteme de distilare in vid pentru distilarea apei de clatire in timpul pretratarii etapei de vopsire.

Avantajul acestui tip de sistem consta in calitatea apei de clatire distilate.

De 30 de ani, expertii centrului H2O dezvolta in mod constant tehnologii inovatoare care imbunatatesc semnificativ calitatea apei distilate. De exemplu, tehnologia patentata Clearcat foloseste un sistem sofisticat pentru a produce o apa distilata curata, care sustine in mod fiabil toate cerintele de calitate.

Regulatorul nostru de pH Destcontrol mentine calitatea apei distilate la un nivel excelent si constant, datorita dozarii precise direct in rezervorul evaporatorului. Aceasta si multe alte tehnologii fac ca sistemele noastre de distilare in vid VACUDEST sa fie unice pe piata globala si garanteaza utilizatorilor o calitate superioara in procesele tehnologice.

Urmatorul exemplu de aplicatie arata cat de multumit este clientul nostru Hailo de solutia utilizata de H2O pentru reconditionarea apei de clatire.

Tratare ape de proces inaintea vopsirii (clatire, placare, degresare, fosfatare, cataforeza)

Tratament modern al apei de proces realizat de H2O.

Reduceti costurile de operare si imbunatatiti securitatea procesului!

Tratarea apelor uzate de proces in tehnologia de placare si de suprafata

Operatorii din industria de prelucrare a metalelor cunosc foarte bine subiectul apei uzate: in timpul proceselor tehnologice de placare si tratament de suprafata se produce apa uzata, care prin tratare poate fi reutilizata.

Tratare sau predare catre firmele de colectare a apelor uzate?

La aceasta intrebare se raspunde tot mai des prin tratament, datorita economiilor de costuri.

Dar care este cea mai eficienta tehnologie?

Ce tehnologie ofera cel mai mic cost de functionare si o buna calitate a apei tratate, permitand reciclarea unei productii cu zero deseuri? Cazul producatorului de articole metalice Hailo, Haiger – Germania, ne spune: Costul redus al functionarii, combinat cu fiabilitatea ridicata si securitatea proceselor, este posibil, atunci cand se utilizeaza tehnologia moderna de distilare in vid.

In procese precum placarea cuprului, placarea cu crom, nichelarea sau fosfatarea, sunt necesare cantitati mari de apa de clatire, pentru fiecare etapa a procesului. Aceasta apa de clatire este adesea tratata imediat pentru a indeparta metalele grele si componentele toxice.

Tratament conventional: proces chimic – fizic

In multe cazuri se aplica procedee conventionale de tratament fizic chimic. Apa de proces este neutralizata cu ajutorul acidului si / sau a sodei. Excipientii si etapele de proces suplimentare sunt utilizate pentru a converti componentele critice, cum ar fi cianurile sau acidul de crom. In urma unui agent de floculare se foloseste precipitarea namolului care contine metale grele, ulei si grasimi. Apa tratata poate fi drenata in sistemul public de canalizare daca se respecta toate limitele legale.

Costul investitiei pentru un astfel de tratament este destul de mic. Costul de functionare a substantelor chimice, forta de munca, in special atunci cand compozitia apei este fluctuanta, sunt foarte mari.

Tratament modern: distilarea in vid

Ca alternativa a procesului fizic-chimic este posibila si tratarea termica a apelor uzate. Distilarea in vid utilizeaza principiul separarii datorita diferitelor puncte de fierbere: Substantele cu puncte de fierbere ridicate (ulei, grasimi, saruri de metale grele) sunt lasate ca reziduri la evaporarea apei reziduale.

Exemplu de evaporare: sarea si calcarul care cristalizeaza intr-o ceainic uitat pe aragaz, dupa ce s-a evaporat toata apa.

Intr-un sistem de distilare in vid, apa de clatire utilizata este evaporata la aproximativ 86°C. Aburul emergent este comprimat la presiunea atmosferica si incalzit la aproximativ 120°C prin intermediul unei pompe. Acest abur usor supraincalzit este utilizat pentru evaporarea apei uzate care este alimentata in sistemul de distilare in vid. Datorita faptului ca aburul este utilizat pentru incalzire, procesul are o eficienta energetica de aproximativ 95% comparativ cu evaporarea atmosferica.

Apa distilata rezultata este practic lipsita de metale grele si saruri.

Limitele de eliminare a metalelor grele sunt pastrate cu usurinta. In functie de cerintele de calitate, apa distilata poate fi reciclata in timpul unui proces, pentru a inlocui utilizarea apei proaspete demineralizate pentru clatire. Chiar daca cerintele de conductivitate pentru apa de clatire in proces sunt foarte mari (<10 µS cm), este necesar doar putin efort pentru a trata ulterior apa prin schimbator de ioni pentru a permite reciclarea. Astfel se creeaza un proces cu zero lichide de proces eliminate.

tratarea-distilatului-pentru-vopsire-grafic

Securitatea procesului – va temeti sa depasiti limitele legale de eliminare?

Nici o companie care aplica procese de placare sau tehnologie de suprafata nu este pasionata sa aiba grija de tratarea apelor uzate. Acest proces nu este direct legat de procesul de productie. Acest lucru trebuie sa se intample automatizat si sistematizat, de la sine.

Datorita faptului ca distilarea in vid este un proces fizic, ofera avantaje importante in ceea ce priveste securitatea si fiabilitatea procesului in comparatie cu tratamentul fizic chimic. In special metalele grele si sarurile sunt separate in mod fiabil.

Nu exista pericolul de a elibera substante toxice in canalizarea publica, depasind limitele legale, daca din intamplare a fost utilizat un agent de floculare gresit sau pH-ul nu a fost ajustat corespunzator. Chiar mai bine, distilarea in vid ofera posibilitatea de a recicla apa tratata pentru a fi utilizata ca apa de clatire.

Apoi se creeaza o productie fara eliminare de lichide de proces.

Astfel, nu mai exista niciun pericol de a depasi limitele legale.

Costul de functionare – Evaporatorul este un aparat care consuma multa energie?

Foarte des, evaporarea este considerata ca fiind foarte consumatoare de energie. Pentru generatiile mai vechi de aparate de distilare acest lucru ar putea fi chiar adevarat. Procesul modern VACUDEST consuma ,intre 35 si 70 Wh/litru de apa uzata, tratata (in functie de capacitatea sistemului). Consumul de energie este inca ridicat in comparatie cu tratamentul fizic chimic; cu toate acestea, acest lucru este compensat de alte avantaje de reducere a costurilor:

  • Cost redus pentru consumabile: Nu sunt necesare saruri de fier, apa de var, agenti de floculare si alte substante chimice, in afara de o cantitate mica de agenti de curatare pentru sistemul CIP.
  • Eforturi mai mici de functionare: evaporatorul necesita cu 70% mai putina interventie a omului decat un sistem de tratare fizica chimica.
  • Cost mai mic pentru tratarea apei, deoarece apa distilata poate fi reciclata.

Costul scazut al unei investitii nu este important – Costul scazut de operare asigura castigurile de maine!

Decizia in favoarea sau impotriva unui sistem de tratare a apelor uzate nu este o sarcina usoara. Este important sa studiati multi factori de influenta diferiti; cu toate acestea, chiar si in cazul bugetelor restranse pentru investitii trebuie luate in considerare cu atentie  efortul de operare, precum si independenta fata de autoritatile de mediu.

Un exemplu de calcul al costului de operare:

Informatii initialeValoare/Unitate
Cantitate apa uzata de proces500 m³/a
Cost apa curata4 €/m³
Cost operare5 €/h
Cost electricitate0.10 €/kWh
UnitateExplicatieTratament fizico-chimicVACUDEST
Cost energieConsumul de energie electrica al evaporatorului este de 60 kWh / m³, Consumul de energie electrica al tratamentului fizic chimic 15 kWh / m³ pentru pompe, agitatoare etc.1.20 €/m³4.80 €/m³
OperareOperarea evaporatorului necesita 2 ore pe saptamana, comparativ cu 10 ore pe saptamana pentru sistemul de tratare fizica chimica.36.40 €/m³7.28 €/m³
Consumabile (chimicale)Pentru evaporarea apei de clatire sunt necesare substante chimice pentru procesul CIP, precum si acid sau lesie pentru ajustarea pH-ului, costul mediu este de 3 € / m³. Tratamentul fizic chimic necesita acid, lesie, lapte de var, agent de floculare si, in functie de compozitia apei, substante chimice speciale, costul minim este de 4 € / m³.4.00 €/m³3.00 €/m³
Tratament apa curataAtunci cand se utilizeaza un evaporator cu zero eliminare lichide, trebuie compensate numai pierderile de evaporare si pierderile datorate apei reziduale din reziduul de evaporare (aproximativ 10% din cantitatea totala). In cazul tratamentului fizic chimic, lichidele din faza limpezirii sunt eliberate in canalizare, iar apa proaspata trebuie tratata pentru a fi utilizata ca apa de clatire in proces.4.00 €/m³0.04 €/m³
Piese de schimb si consumabileCostul pieselor de schimb si uzura sunt estimate la aproximativ 4% din costul investitiei. Un evaporator pentru 500 m³ / a costa aproximativ 100.000 € comparativ cu 50.000 € pentru un sistem de tratare fizica chimica cu aceeasi capacitate.2.00 €/m³4.00 €/m³
COST TOTAL TRATAMENT47.60 €/m³19.12 €/m³

Hailo in Haiger este un producator de produse metalice de inalta calitate, cum ar fi trepte de prindere si sisteme de colectare a deseurilor pentru gospodariile private, precum si ajutoare profesionale de alpinism pentru clientii industriali.

Au decis in favoarea unui sistem de distilare cu vid VACUDEST pentru tratarea apelor reziduale din diferite procese tehnologice de suprafata.

Acum au o productie cu ZERO lichide de proces eliminate.

Cei mai importanti factori pentru decizia lor au fost eforturile operationale, fiabilitatea, costul operatiunii si securitatea procesului. Dupa luarea in considerare a acestor factori, echipa Hailo a putut lua o decizie usoara in favoarea unui sistem de distilare cu vid VACUDEST de la H2O.

VEZI Referințe

Curatare cu ultrasunete

Curățare cu ultrasunete

ANMASI seria MAXI C AGI – cuvă cu ultrasunete pentru curățare piese

Filtrare aer industrial

Filtrare aer industrial

Echipamente exhaustare si filtrare vapori de emulsie de la CNC-uri

Curatare prin pulverizare

Curățare prin pulverizare

ANMASI Beltline WRPDC – sistem automat spalare piese metalice de ulei

AI ÎNTREBĂRI SAU VREI O OFERTĂ?

Completează formularul și spune-ne cum te putem ajuta.

Ai întrebări sau vrei o ofertă?

Completează formularul și spune-ne cum te putem ajuta.

REPREZENTĂM ÎN ROMÂNIA

REVEN
ANMASI
KMA
LANNER
Filco
Nitty-Gritty
H2O
MAGIDO
Esselent Solutions