Cat consuma o centrala electrica?

In ultimii ani, centralele termice s-au impus incet, dar sigur, pe piata, in detrimentul sistemului centralizat cu agent termic de incalzire a locuitelor. Principalele avantaje propuse de centralele termice se regasesc in independenta de sistemul de incalzire centralizat, costurile mai mici de investitie initiala si a costurilor de intretinere lunara. Exista insa o categorie de centrale care propune o investitie initiala mult mai mica, insa are un consum de energie putin mai ridicat decat restul: centrala termica electrica. Cat consuma o centrala electrica?

Dar, inainte de a intra in subiectul propriu zis, vom trece in revista cum se defineste centrala termica si cate tipuri de centrale sunt disponibile pe piata.

O centrala termica este o instalatie care produce caldura cu ajutorul unui combustibil (fie el solid, lichid, gazos sau electric) care apoi se distribuie printr-un agent termic fluid (apa, abur, aer cald sau antigel). Centrala termica ofera incalzire rapida fara batai de cap. Aceasta poate fi achizitionata din orice magazin de bricolaj, in general la un pret destul de scazut si poate fi instalata foarte usor.

Pe piata exista diferite tipuri de centrale, catalogate dupa tipul de combustibil utilizat:

 • Centrale termice murale cu functionare pe combustibil gazos – cu montare pe perete. Sunt cele mai raspandite tipuri de centrale, datorita costurilor reduse de investitie si exploatare.
 • Centrale termice in condensatie – Sunt considerate varf de gama ca nivel de tehnologizare, deoarece eu o eficienta superioara fata de celalte tipuri de centrale. Acestea recupereaza caldura latenta de condensare a vaporilor de apa rezultati in urma procesului de ardere.
 • Centrale termice pe combustibil solid – sunt solutii care produc caldura cu ajutorul combustibililor solizi, precum lemnul sau carbunele. Acest tip de centrale sunt utilizate in principal in zonele unde nu exista o retea de gaze.
 • Centrale termice electrice – folosesc energia electrica pentru incalzire. Desi necesita o investitie initiala relativ scazuta, costurile de exploatare sunt mari. Consumul mare de energie este datorat raportului de transformare al energiei electrice in energie termica, care este de aproximativ 1 la 1.

In continuare, ne vom concentra pe centralele termice electrice, pentru ca sunt unele dintre cele mai costisitoare sisteme de incalzire a locuintelor. In acest sens, credem ca este bine sa punctam cateva aspecte legate de:

 • Care sunt factorii care influenteaza consumul crescut al centralelor electrice?
 • Cum poate fi consumul excesiv de energie?
 • Ce solutii exista in acest moment pe piata pentru monitorizarea, controlul si eficientizarea consumului de energie la centralele electrice?
 • Care sunt avantajele unei centrale electrice?

Cat consuma o centrala pe curent?

Consumul maxim pe care il poate solicita o centrala electrica se poate afla in functie de puterea declarata a centralei, deoarece este binecunoscut faptul ca rezistenta electrica utilizata de centrala converteste aproape 100% un kilowatt electric intr-un kilowatt termic.

Pentru a afla suma pe care o ai de plata lunar pentru consumul energetic al centralei electrice, tot ce trebuie sa faci este sa inmultesti numarul estimativ de ore de functionare cu puterea declarata a solutiei termice si cu pretul pe kilowatt-ora aferent planului tarifar din contractul cu furnizorul de energie electrica.

De asemenea, gradul de consum al unei centrale electrice tine cont de o serie de factori, precum raportul dintre puterea acesteia si volumul spatiului disponibil in locuinta, izolatia locuintei / a imobilului si materialele folosite sau in functie de situatia termica a locuintelor invecinate.

Cat consuma o centrala electrica? Care sunt factorii care influenteaza consumul crescut al centralelor electrice?

In primul rand, alegerea unei centrale electrice poate influenta gradul de consum al acesteia. Centrala achizitionata trebuie sa genereze o putere suplimentara mai mare cu aproximativ 10% fata de necesarul de incalzire. In caz contrar, riscul este acela de supradimensionare a procesului de functionare, fapt ce conduce la un consum mai mare.

Pentru a calcula la sigur necesarul de putere de care ai nevoie pentru o incalzire eficienta a locuintei tale, aplica urmatoarea formula:

P (puterea centralei electrice) = V (volumul camerelor) x Q (coeficient izolatie)

Cu alte cuvinte, puterea centralei trebuie sa aleasa in functie de raportul dintre volumul camerelor din locuinta si coeficientul de izolatie. Volumul camerelor se calculeaza folosind formula V (volumul) = S (suprafata utila) x H (inaltimea camerei).

Izolatia imobilului in care locuiti joaca un rol important in gradul de consum generat de o centrala electrica. In acest caz, o locuinta neizolata va provoca un consum de energie cu pana la 10 de watti mai mare decat o casa veche izolata, si cu pana la 20 de watti mai mare decat o casa noua izolata.

Materialele din care este realizata izolatia au din nou un rol important in eficientizarea consumului. Acesta poate prezenta valori diferite in functie de materialul utilizat la izolatie, fie ca vorbim de polistiren, vata minerala, lemn stratificat sau geam termopan.

In cazul locuintelor cu balcon, consumul poate fi influentat de modul in care se prezinta acesta, respectiv daca este inchis si incalzit sau deschis.

De asemenea, consumul inregistrat de o centrala termica electrica poate fi influentat de gradul de inertie termica al cladirii din care face parte locuinta. Daca apartamentele invecinate au un grad de incalzire scazut, acest lucru poate conduce la un consum crescut de energie.

Ce solutii exista in acest moment pe piata pentru monitorizarea, controlul si eficientizarea consumului de energie la centralele electrice?

Pentru masurarea nivelului de consum energetic in cazul unei centrale termice electrice, pe piata sunt disponibile o varietate mare de module de control inteligent al energiei termice, care afiseaza in timp real situatia consumului din locuinta si te ajuta sa controlezi consumul de oriunde te-ai afla, chiar de pe telefonul mobil.

Care sunt avantajele unei centrale electrice?

Desi centralele electrice necesita o atentie sporita in ceea ce priveste consumul, aceste solutii de incalzire a locuintelor prezinta numeroase avantaje. Iata cateva dintre ele:

 • Costuri reduse de instalare

Spre deosebire de centralele termice pe gaz, unde costurile de conectare la reteaua de gaz sunt foarte mari, centrala electrica nu necesita decat montarea pe peretele dorit si asigurarea accesului la o priza de curent.

 • Lipsa reziduurilor rezultate in urma arderii combutibililor

Fiind vorba de energie electrica, nu vor exista niciun fel de resturi – cenusa, rumegus, etc. – care raman in mod normal in cazul centralelor alimentate cu combustibil fosil.

 • Nu ocupa mult spatiu

Centralele electrice au o constructie compacta, pentru ca nu necesita sisteme de depozitare sau ardere a combustibilului.

 • Pot fi programate sa porneasca si sa se opreasca automat

In cazul in care pleci de acasa pentru o perioada mai lunga, insa vrei ca temperatura in locuinta sa ramana la un nivel acceptabil, poti programa centrala sa porneasca si sa se opreasca intr-un interval de timp presetat.

Pentru a eficientiza si mai mult procesul de monitorizare al starii centralei, este indicat sa folosesti un sistem de control inteligent al energiei precum acesta, care iti ofera posibilitatea de a supraveghea in orice moment starea centralei, direct de pe telefonul mobil, de oriunde te-ai afla.

 • Mentenanta redusa

Centralele electrice nu necesita intretinere la nivelul centralelor alimentate cu combustibil lichid sau fosil de exemplu. Curentul electric este un combustibil ecologic, nepoluant, care nu lasa reziduuri in urma procesului de eliberare a energiei.

Centralele termice electrice sunt preferate de foarte multa lume datorita faptul ca reprezinta o sursa ecologica si sigura de caldura si apa calda. Acestea pot fi instalate oriunde exista o conexiune la reteaua electrica, iar alimentarea lor se face foarte usor, spre deosebire de centralele termice pe gaz, pe lemne sau combustibil lichid.

Iar, odata cu aparitia pe piata a sistemelor de control inteligent al energiei, cu rol de monitorizare si eficientizare al energiei electrice si termice, se pare ca problema consumului ridicat la centralele electrice este rezolvata.

By |2017-11-28T12:45:31+03:00noiembrie 19th, 2017|Control inteligent incalzire, Termostat inteligent|0 Comments

Leave A Comment