Coroziunea metalelor. Prin procesul de coroziune a metalelor se intelege in mod obisnuit transformarea materiala a suprafetelor de metal, cauzata de influenta mediului de contact. Ca rezultat se compune oxidul metalului respectiv.

In cazul fierului acest oxid este rugina. Acest proces de coroziune se numeste anti-metalurgie, deoarece tinde sa aduca metalele la starea lor naturala. Starea naturala este reprezentata de combinarea elementelor metalului cu alte elemente, in special cu oxigenul, din care deriva materialul metalic prin administrarea de energie.

Aceasta energie este apoi transferata din nou in mediu prin procesul de coroziune (Figura de mai jos).

Coroziunea metalelor. Procesul de coroziune

Coroziunea metalelor implica in special sectorul energetic, transportul, produsele chimice, produsele alimentare, petrolul si mecanicele.

Daunele cauzate de aceasta sunt enorme, deoarece ia in considerare valoarea intrinseca a metalului corodat, costurile pentru inlocuirea lor si costurile pentru prevenirea procesului distructiv, in termeni simpli, acestea sunt numite costuri directe.

Costurile indirecte sunt legate de cele rezultate din reducerea duratei de viata utila a metalului, din pierderea produselor, poluarea, oprirea productiei, din defectarea brusca sau explozia. Costurile indirecte sunt dificil de previzionat si deseori depasesc costurile directe.

Cei de la Nitty-Gritty au dezvoltat o tehnologie revolutionara a curatarii inoxului, pe care o puteti vedea prezentata in videoclipul de mai jos.


Coroziunea nu inseamna intotdeauna doar daune si pierderi.

Exista o coroziune constructiva, cum ar fi atacul coroziv care se efectueaza asupra metalelor pentru a evidentia microstructura sa, pentru a face suprafata ridata sau lucioasa, pentru a acoperi cu straturi de protectie, pentru a produce tip matricial, pentru a efectua indepartarea selectiva a materialului, pentru a dezvolta hidrogen sau pentru a crea decoratiuni artistice (Figura 2).

coroziune constructiva
procesul de coroziune constructiva

Coroziunea metalelor poate fi de doua tipuri: umeda sau uscata.

Coroziunea umeda are loc atunci cand materialul metalic se afla in contact cu un mediu care contine apa; coroziunea uscata atunci cand mediul este in schimb constituit din atmosfere gazoase la temperaturi ridicate.

Exista si alte medii, cum ar fi sarurile sau metalele topite sau solutiile neapoase, a caror actiune agresiva nu se poate incadra distinct in una din cele doua clase: in aceste cazuri fenomenele corozive pot lua aspecte caracteristice ale ambelor forme de coroziune.

Distinctia dintre tipurile de coroziune se refera si la mecanismul care guverneaza fenomenul.

In coroziunea umeda, mecanismul este de tip electrochimic, in care procesul de coroziune este produsul unui proces de dizolvare anodica a materialului metalic (cu eliberare de electroni) si a unui proces catodic in care o specie chimica care este prezenta in mediu consuma electroni. Astfel, coroziunea umeda poate fi descrisa de legile termodinamicii si cineticii electrochimice.

In coroziunea uscata, in schimb, mecanismul este de tip chimic. Acest fenomen este descris de legile termodinamicii si cinetica reactiilor eterogene.

Luand in considerare stadiul relativ la cresterea straturilor de oxid pe suprafata metalica ca mecanism de tip electrochimic, cinetica procesului este foarte complicata, deoarece este legata de mai multi factori:

  • Aderenta si gradul de compactitate a filmului de oxid;
  • Porozitate;
  • Tipul de management (ionic sau electronic) si valoarea conductivitatii.

Rezistenta la coroziune a otelului inoxidabil si a altor metale este strict dependenta de conditiile de suprafata ale acestora si in special de prezenta sau absenta pe suprafata lor a unui strat de oxizi numit strat pasiv. Am pregatit un articol complet despre pasivarea otelului inoxidabil pe care il poti citi aici.

Daca nu ai gasit toate informatiile de care aveai nevoie si vrei sa ne intrebi ceva, sau iti place ce vezi si doresti o oferta din partea noastra, atunci completeaza formularul din dreapta.

Iti vom raspunde in maxim 24 de ore.