Decaparea Chimica – metode de curatare sudura inox

decaparea-chimica-diferite-metode-de-curatare-sudura-inox-figura-1

Decapare chimica

Decaparea chimica este un tratament pentru indepartarea reziduurilor de sudura care exploateaza reactia chimica dintre oxidul de sudura si predominant un compus acid. Reactia chimica implica dizolvarea reziduului in timp, facilitand detasarea acestuia de suprafata metalica. Prin dizolvare intelegem procesul care duce la formarea unei solutii lichide, in acest fel reziduurile de sudura se dizolva intr-o substanta lichida (acida). La fel ca in toate reactiile chimice, are loc un schimb de electroni intre partile in joc. Prin urmare, reactia dintre un metal si un acid duce la formarea unei sari (in solutie apoasa) si a hidrogenului (sub forma gazoasa).

Factorii care guverneaza decaparea chimica la sudare pot fi:

 • Compozitia chimica a solutiei;
 • Temperatura;
 • Tipul de sudura.

Compozitia chimica joaca un rol fundamental.

Cu cat contine mai multe substante din otel inoxidabil, cu atat substantele utilizate in solutia chimica trebuie sa aiba o putere mare de decapare pentru aceeasi durata de tratament. Din acest motiv, amestecurile pe baza de acid fluorhidric, acid sulfuric si acid azotic sunt folosite deoarece sunt capabile sa „transforme” metalul (solid) in ioni si sa le aduca intr-o solutie apoasa.

Motivul pericolului acestui tratament este legat de compozitia chimica: din pacate, pentru a curata sudura, compusul este toxic.

Din acest motiv, procesul de aplicare a produsului trebuie efectuat cu toate protectiile posibile si toate lichidele trebuie eliminate prin alte procese chimice.

Cu acelasi tip de otel si compozitie chimica, durata tratamentului depinde puternic de temperatura din timpul aplicarii.

Pe masura ce creste, energia de reactie creste, accelerand procesul de decapare. Cantitatea de oxizi care trebuie eliminata depinde de tehnologia de sudare utilizata.

Sudarea MIG, care in aproape toate cazurile produce o cantitate mai mare de reziduuri decat sudarea TIG, necesita un timp de tratament mai lung (mentinand fixati ceilalti parametri).

Deoarece reactia chimica are loc folosind o solutie apoasa, aceasta din urma trebuie concentrata in apropierea zonei sudate.

Din acest motiv, solutia chimica este incorporata intr-un gel vascos. Gelul permite solutiei chimice sa isi indeplineasca functia in timp, incetinind evaporarea componentelor sale si, in acelasi timp, creand o bariera fizica, crescand timpul de tratament.

Dupa procesul de decapare, cand toate reziduurile au fost indepartate, urmeaza faza de neutralizare cu jeturi de apa de inalta presiune pentru a indeparta gelul de pe suprafata metalica. In acest fel, procesele corozive nedorite sunt evitate in jurul zonei tratate.

Comparativ cu decaparea mecanica, pasivarea „naturala” a otelului inoxidabil produce o pelicula mai compacta, fara contaminare, daca tratamentul de neutralizare se face ad hoc.

In caz contrar, deoarece prezenta acidului produce fenomene corozive devastatoare (pitting), acest proces este mult mai daunator decat contaminarea particulelor abrazive de la suprafata. Timpul de pasivare depinde puternic de substantele utilizate in interiorul gelului.

Deoarece sunt puternic acizi si foarte agresivi pe suprafata metalica, timpul de pasivare „natural” creste si, pentru a reintra in timpii de productie, este necesar sa se adopte solutii chimice care accelereaza formarea stratului protector.

Din punct de vedere estetic, actiunea decaparii chimice este dificil de controlat.

Durata depinde de multi factori si oprirea procesului cu neutralizare la momentul potrivit nu este intotdeauna usoara.

Apoi, in zona de aplicare, se formeaza un halou care contureaza procesul de decontaminare si decapare. Aureola este cauzata de actiunea prea agresiva a compusului chimic.

decaparea-chimica-diferite-metode-de-curatare-sudura-inox-figura-2

Otel inoxidabil curatat dupa aplicarea gelului de decapare

Ultimele aspecte foarte importante dintre cele mentionate sunt siguranta operatorilor si eliminarea deseurilor.

Gelul de decapare este foarte periculos deoarece este un amestec toxic si coroziv. Efectele sale asupra persoanei nu sunt imediate, dar pot fi observate pe termen lung.

Prin urmare, operatorul trebuie sa se adapteze la standardele tehnice de siguranta cu:

 • Manusi;
 • Costum antiacid;
 • Ochelari de protectie anti-acizi;
 • Masca impotriva vaporilor acizi;
 • Extractor de fum (daca este necesar).

Decaparea chimica trebuie efectuata in spatii largi si deschise, iar solutia neutralizata (apa + gel) trebuie apoi depozitata in rezervoare speciale, gata de eliminare de catre o companie externa companiei proprii sau de catre o instalatie interna de eliminare a lichidului.

Procesul de neutralizare al inoxului

Procesul de neutralizare

Eliminarea solutiei de decapare neutralizate

Eliminarea solutiei de decapare neutralizate

De-a lungul anilor, decaparea chimica a sudurii a facut un pas inainte prin introducerea pe piata de cei de la Nitty-Gritty a Pick & Clean. Pick este o banda de tesatura umpluta cu o solutie chimica care nu este toxica, ci doar coroziva, care actioneaza local asupra zonei sudate.

Neutralizarea are loc cu al doilea produs, Clean, care blocheaza actiunea Pick si elimina toate rezidurile de sudura, lasand suprafata otelului inoxidabil curata si uscata.

Decapare chimica cu Pick&Clean Nitty Gritty

Pick & Clean

Cu acest produs:

 • Efectul de bariera al gelului este evitat: tesatura devine doar un vehicul pentru a aduce solutia chimica in apropierea imbinarii sudate, reducand timpul de tratament. Stergerea adera complet pe suprafata otelului inoxidabil creand o zona cu o suprafata neteda si bine definita;
 • Coroziv si netoxic: trebuie utilizat doar anumite echipamente de protectie individuala (doar manusi si ochelari);
 • Reducerea costurilor de eliminare: servetelele sunt deseuri solide;
 • Spatiul de depozitare devine mai mic decat rezervoarele de lichid neutralizate. Acestea devin o parte integranta a deseurilor care sunt generate in mod normal in timpul activitatii de productie a companiei (de exemplu, panza umpluta cu ulei si particule metalice). Din punct de vedere economic, acesta devine o mare economie pentru companii;
 • Neutralizare: procesul de neutralizare implica doar zona sudata, neutralizata cu produsul Clean. In acest fel, cantitatea enorma de apa de inalta presiune necesara pentru neutralizarea gelului de decapare este redusa la zero.

Pe scurt, o decapare chimica duce la:

 • Modificarea estetica a produsului (halouri nedorite);
 • Utilizarea echipamentelor de protectie individuala de maxima siguranta;
 • Eliminarea deseurilor lichide extrem de periculoase;
 • Pasivare: atunci cand neutralizarea este efectuata corect, se creeaza un strat compact si omogen datorita pasivarii naturale. Prin urmare, pentru a facilita pasivarea, este recomandabil sa aveti un loc liber de agenti corozivi (de exemplu, sulfuri, cloruri etc.) si praf metalic;
 • Proces adecvat pentru curatarea zonelor complexe (partea interioara a tevilor, cavitatilor etc.) pentru care este necesar un mediu lichid pentru a curata zona afectata.

In cazul in care nu ai facut-o deja, poti citi in continuare despre decaparea mecanica si decaparea electrochimica.

Daca nu ai gasit toate informatiile de care aveai nevoie si vrei sa ne intrebi ceva, sau iti place ce vezi si doresti o oferta din partea noastra, atunci completeaza formularul de mai jos.

Iti vom raspunde in maxim 24 de ore.