Dispozitive decapare sudura (Partea 1)

Dispozitive-decapare-Cand-modelul-potrivit-face-diferenta-1-figura2

Diferite modele Clinox pentru diferite aplicatii

Dispozitive decapare.

De-a lungul anilor, tehnologia post-sudare a evoluat, garantand o curatare (sau lustruire) foarte rapida a cordonului de sudare si cu o buna refacere a stratului pasiv de otel inoxidabil. Pe piata exista diferite modele si tehnologii diferite care promit rezultate excelente.

Ideea de a avea dispozitive de decapare cu putere exagerata in mainile dvs. ar putea fi alegerea corecta, dar la ce pret?

De foarte multe ori alegeti dispozitive care, in cadrul companiei dvs., nu indeplinesc obiectivul de a minimiza costurile si de a maximiza domeniul de aplicare. In alte cazuri, obiectivul este mai ales sa reduca la minimum riscurile care decurg din utilizarea unui sistem care utilizeaza substante periculoase si care trebuie utilizat cu toate masurile de precautie posibile.

Intr-o lume precum decaparea electrochimica, este usor sa obtii dezamagiri atunci cand asteptarile sunt mari si masina nu le poate satisface.

Asteptarile sunt legate mai ales de alegerea caracteristicilor tehnice ale masinilor si de posibilele avantaje pe care le ofera dispozitivul.

Prin urmare, parametrii adecvati pentru a diferentia dispozitivele pot fi:

 • Energie electrica;
 • Tehnologia transmisiei curentului electric;
 • Tipuri de electroliti;
 • Dispozitivele de siguranta;
 • Tehnologii pentru optimizarea procesului de decapare;
 • Tipul sudurii, lungimea sudurii;

Printre diferitii parametri nu am numit calitatea sudurii. Acest parametru ramane constant, deoarece consideram potrivit sa ne gandim ca siragul nu prezinta defecte si ca sudura nu genereaza:

 • Proiectii;
 • Compusi nemetalici (silicati, sulfuri etc.);
 • Intermetalice (carburi de crom, etc …);
 • Fisuri si fracturi;
 • Forma articulatiei neconforme (efectul „lipici”).
Dispozitive-decapare-Cand-modelul-potrivit-face-diferenta-1-figura3

Stanga- Sudura curatata cu un sistem de curatare Clinox, Dreapta – Defecte sudura

Cei de la Nitty-Gritty au inteles ca importanta unei curatari rapide si usoare a imbinarilor este intotdeauna legata de dorinta clientului de a realiza o imbinare sudata cu o calitate care faciliteaza procesul de decapare, astfel au lansat gama Clionx.

Prin urmare, asteptarile trebuie sa rezulte asupra faptului ca electro-decaparea indeparteaza reziduurile metalice care reactioneaza eficient cu solutia electrolitica accelerata de o forta electromotiva si nu pentru a rezolva defectele sudurii.

Acestea din urma trebuie rezolvate prin setarea corecta a tuturor parametrilor procesului de sudare.

Nu exista cai de iesire fictive care sa ridice produsul finit la o calitate superioara si sa invinga concurenta.

Energie electrica si tehnologie electronica

Majoritatea diapozitivelor de decapare se impart in doua categorii:
 1. Tehnologie invertor;
 2. Tehnologia transformatoarelor.
Dispozitive-decapare-Cand-modelul-potrivit-face-diferenta-1-figura1

Invertor vs transformator

Invertorul este un convertor de energie electrica. Transforma tensiunea de alimentare de intrare (daca este alternativa) in tensiune continua (posibil cresterea sau scaderea valorii, la fel ca transformatorul, chiar si cu un principiu complet diferit), si apoi recreeaza, intr-un mod complet electronic, o tensiune la iesire, care poate fi fix sau variabil, alternativ (periodic sau aperiodic) sau continuu.

Eficienta invertorului este de obicei mai buna decat cea a transformatorului, nu depinde de greutatea echipamentului si depinde mai putin de costul componentelor. In schimb, acestea depind de tipul de circuit (exista mai multe solutii de circuite care permit obtinerea conversiei dorite), de calitatea si cantitatea componentelor utilizate.

Este evident ca circuitele complexe si un numar mare de componente utilizate pot expune invertorul la o incidenta mai mare a defectiunilor, iar coeficientii de fiabilitate tipici echipamentelor electromecanice simple, cum ar fi transformatoarele, pot fi atinsi cu electronica invertoarelor numai utilizand componente simple cu fiabilitate foarte mare (cu efect asupra costurilor echipamentelor).

Cu aceeasi putere convertibila, invertorul, in comparatie cu transformatorul, poate cantari un sfert dintr-un transformator, combinand usurinta cu versatilitatea de utilizare (transformatorul functioneaza la tensiuni fixe de intrare si iesire, invertorul poate fi construit pentru a se adapta la o gama larga de tensiuni de intrare si ofera tensiuni de iesire practic arbitrare).

Transformatorul este o masina electrica care, printr-o conversie dubla a energiei de la electric la magnetic si apoi, din nou, de la magnetic la electric, transforma tensiunea si curentul de intrare in tensiune si curent diferit la iesire. In functie de tehnologiile de constructie, are o eficienta electrica maxima cuprinsa intre 55-60% si 85-90%. Transformatoarele cu randamente mai mari sunt construite cu tehnologii si materiale de inalta calitate si au costuri destul de ridicate.

In plus, transformatoarele sunt fabricate in mare parte din cupru si fier (sau, ca alternativa la fier, cu materiale feromagnetice cu eficienta energetica mai mare), deci sunt de obicei grele.

Cu cat va trebui transferata mai multa energie electrica de la intrare la iesire, cu atat mai mult material trebuie utilizat in constructia lor, astfel cantarind semnificativ echipamentul in care sunt integrati.

Transformatoarele sunt de obicei utilizate in aplicatii in care tensiunea de alimentare nu este supusa variatiilor (nici la intrare, nici la iesire), desi pot fi utilizate ca prima etapa de conversie a energiei in sisteme mai complexe (mixte electromagnetice / electronice).

Transformatoarele raman, totusi, intr-o gama de putere cuprinsa intre o suta de wati si cativa kW, cel mai ieftin convertor de energie care poate fi ales intr-o instalatie electrica.

Transformatorul nu are capacitatea de a adapta parametrii electrici.

Acest lucru duce la o cheltuiala considerabila de energie.

Faptul ca nu moduleaza parametrii electrici implica furnizarea puterii maxime care ar putea duce la crearea de fisuri in momentul in care fibra de carbon nu este complet udata de lichidul electrolitic, provocand scantei continue si daune microscopice la suprafata.

Din pacate, acest defect este vizibil printr-un microscop optic si, prin urmare, operatorul recunoaste daunele acum cand a fost instalat otelul inoxidabil si primeste primele semne de coroziune (generalizate sau de scurgere).

Dispozitive-decapare-Cand-modelul-potrivit-face-diferenta-1-figura4

Coroziunea prin picurare dupa curatarea cu ajutorul unui transformator toroidal

Transformatorul, ca toti conductorii, trebuie sa faca fata efectului Joule. Acesta din urma depinde de rezistenta si de patratul curentului.

Pentru a minimiza acest efect, este necesar, prin urmare, sa scada rezistenta sau intensitatea curenta. Pentru a reduce rezistenta, sectiunea conductoarelor trebuie marita, dar exista o limitare economica si tehnologica in dimensionarea liniilor electrice, legata si de fenomenul caderii de tensiune a liniilor in sine.

Prin urmare, pentru a reduce intensitatea curentului, se efectueaza o transformare crescand tensiunea cu aceeasi putere.

Prin scaderea intensitatii curentului, exista riscul de a avea un proces de decapare lent in comparatie cu tehnologia invertorului, care mentine curentul constant si moduleaza tensiunea in schimb.

Tipuri de electroliti

Electrolitii sunt foarte importanti in procesul de decapare deoarece contribuie la detasarea reziduurilor de sudura, creand un schimb de ioni intre anod si catod.

Reactia este catalizata de curent electric.

Prin urmare, un curent alternativ permite accelerarea ionilor de hidrogen ai solutiei impotriva suprafetei metalului si dizolvarea reziduurilor de sudura.

Cantitatea de ioni de hidrogen este determinata de pH-ul solutiei. Cu cat solutia este mai acida, cu atat concentratia de ioni este mai mare, favorizand astfel detasarea reziduurilor. Ar putea fi un element favorabil, dar daca solutia contine acizi prea agresivi, ar putea distruge finisajul suprafetei metalului de baza, schimband efectul estetic si finisarea suprafetei.

Solutiile care contin acizi puternici pot duce la atacarea excesiva a suprafetei pana cand, de exemplu, se lasa incluziuni acide care ar putea duce la coroziune daca nu sunt neutralizate corect.

Un aspect foarte important este refacerea stratului pasiv. Prin urmare, daca solutia de electroliti ramane ancorata la suprafata sau ataca prea mult suprafata, otelul inoxidabil care ar putea fi gasit intr-o sectiune a companiei scufundata intr-o pulbere de fier sau in alti agenti contaminanti nu are posibilitatea de a forma acel strat protector ceea ce il face foarte interesant pentru multi constructori.

Un alt factor important este conductivitatea solutiilor electrolitice. La acelasi nivel de pH, de exemplu, o solutie electrolitica care are o conductivitate mai mare are capacitatea de a curata suprafata otelului inoxidabil mult mai repede.

Conductivitatea este puternic legata de cantitatea de acid prezenta in solutie. Pe masura ce concentratia de acid in solutie creste, conductivitatea electrica a solutiei creste la o valoare maxima care, odata depasita, conductivitatea scade puternic.

Profitand de acesti doi parametri, este posibil sa se obtina o solutie electrolitica care are cantitatea potrivita de ioni de hidrogen (pH), maximizand conductivitatea sa electrica. Variabilitatea pH-ului si a conductivitatii electrice ne permite sa diferentiem produsele electrolitice pe baza aplicatiei si a pericolului:

 • Concentratii de acid peste 50%: aplicatii pentru curatarea / lustruirea sudurilor exigente, cum ar fi electrodul si MIG / MAG;
 • Concentratii de acid pana la 25%: aplicatii pentru curatarea sudurilor TIG;
 • Concentratii de acid 0%: aplicatii in domeniul farmaceutic, nuclear, alimentar sau in situatii in care compania alege o abordare ecologica si sigura.

Cu aceeasi putere data de sursa electrica si de tipul de sudura, reducerea cantitatii de acid din interiorul unei solutii electrolitice determina scaderea vitezei de decapare.

Cu aceste concluzii ne-am putea gandi sa folosim o concentratie foarte mare de acid pentru a optimiza procesul de decapare chiar si la sudarea TIG, dar daca operatorul a gestionat procesul de decapare in asa fel incat sa creasca puterea electrica si sa reduca cantitatea de acid, cu aceeasi viteza de decapare, ar avea avantajul de:

 • Pastrati nealterata finisarea suprafetei otelului inoxidabil;
 • Absenta halourilor;
 • Cresteti siguranta procesului de decapare.

Daca nu ai gasit toate informatiile de care aveai nevoie si vrei sa ne intrebi ceva, sau iti place ce vezi si doresti o oferta din partea noastra, atunci completeaza formularul de mai jos.

Iti vom raspunde in maxim 24 de ore.