Decaparea sudurii TIG folosind o torta patentata – Nitty Gritty

Decaparea sudurii TIG folosind o torta patentata – Nitty Gritty    

Decapare electrochimica – Nitty Gritty

Decapare electrochimica – Nitty Gritty

In prima parte a articolului Dispozitive decapare  au fost discutate doua aspecte fundamentale pentru a avea o idee de ansamblu in alegerea unui dispozitiv electrochimic:

 • Energie electrica si tehnologii electronice;
 • Tipuri de electroliti.

Cu acesti parametri puteti avea o vedere generala a situatiei. Pentru a intra mai in detaliu, putem lua in considerare alti doi parametri, care sunt, de asemenea, fundamentali:

 • Dispozitive si tehnologii de siguranta pentru optimizarea procesului de decapare;
 • Tipul sudurii, lungimea sudurii.

Acesti parametri se concentreaza pe productivitatea companiei si pe modul de lucru al operatorului.

Dispozitive si tehnologii de siguranta pentru optimizarea procesului de decapare

Masinile de decapare sunt dispozitive care transmit electricitate si o solutie electrolitica pentru curatarea sudurilor. Acesti doi factori, daca sunt tratati incorect, pot deteriora operatorul si pot incetini procesul de productie.

Pe piata, unele masini de decapat sunt echipate cu un sistem „dip & work”. Acest sistem ofera o tava mica umpluta cu acid coroziv in care insertia se uda si apoi continua cu curatarea sudurii.

Aceasta metoda, in simplitatea sa, duce la numeroase defecte:

 • Intreruperi continue;
 • Picaturi de lichid electrolitic in zone nedorite;
 • Contaminarea reziduurilor de sudura in interiorul solutiei electrolitice.

Reactia electrochimica este rapida si imediata.

Local, intre sudare si partea finala a insertiei (care este in general o perie din fibra de carbon), se genereaza temperaturi ridicate si reactii chimice care epuizeaza rapid electrolitul.

Operatorul nu poate determina ora exacta pentru umezirea din nou a insertiei, provocand generarea si consumul nedorit de insertie.

Se poate intampla ca acidul, prin impregnarea insertiei, sa scape din insertie inainte de curatare, murdarind inexorabil partile care nu sunt implicate in procesul de decapare.

Acest lucru duce la deteriorari atunci cand operatorul, in timpul procesului, nu neutralizeaza si acidul de la suprafata. In timpul decaparii, insertia se impregneaza nu numai cu acid, ci si cu reziduuri de sudura eliminate in timp.

Cu aceasta metoda, aceste reziduuri sunt dispersate in interiorul borcanului atunci cand operatorul se intoarce sa ude insertia.

Aceste reziduuri, contaminand electrolitul, scad eficienta curatarii sudarii si pot crea puncte de coroziune deoarece introduc elemente nedorite inapoi pe talon.

Toate aceste dezavantaje afecteaza productia, provocand incetiniri pentru:

 • Micile intreruperi;
 • Neutralizari sau deteriorari pe suprafete care nu sunt implicate in proces;
 • Timp de decapare crescut datorita contaminarii reziduurilor din solutia electrochimica.
Aspirare automata Torta suflare brevetata - Nitty Gritty

Aspirare automata \ Torta suflare brevetata – Nitty Gritty

Torta manuala brevetata - Nitty Gritty

Torta manuala brevetata – Nitty Gritty

Nitty-Gritty a dezvoltat doua torte brevetate caracterizate prin posibilitatea de a extrage lichidul dintr-un rezervor (100 ml sau 2 litri in functie de model) printr-un sistem de pompare automata sau manuala.

Cu acest salt tehnologic:

 • Lichidul uda perna/ peria direct si intervine direct pe sudura;
 • Nu lasa reziduuri pe alte suprafete;
 • Niciun lichid nu intra in contact cu operatorul;
 • Nu exista intreruperi;
 • Lichidul electrochimic din rezervor nu este contaminat;
 • Interventii chiar si in zone dificil de curatat.

Uneori, siguranta operatorului este un aspect marginal al unei companii. In acest proces, trebuie sa fie o prioritate, deoarece riscul de ranire exista intotdeauna.

Mult discutata este problema dezvoltarii vaporilor/ gazelor in timpul procesului de decapare.

Cele mai periculoase solutii electrolitice sunt corozive si bogate in acid fosforic. In acest caz. limita de expunere este de 1 mg / m3 (TWA, 8h).

Producatorii care folosesc sistemul „dip & work” sunt aproape la limita (aproximativ 0,8 mg / m3). Aceasta implica utilizarea potentiala a mastilor de protectie si a manusilor antiacide.

Din acest punct de vedere, Nitty Gritty a studiat doua sisteme care pot reduce radical dezvoltarea gazelor corozive:

 • Sistem de extragere a vaporilor;
 • Sistem de suflare a vaporilor.

In acest fel, vaporii fierbinti si corozivi sunt instantaneu sau transportati in interiorul masinii prin intermediul unui motor de aspiratie special conceput pentru vapori acizi sau condensati cu un jet de aer rece cu presiunea potrivita provenind de la un compresor conectat la masina.

Cu aceste dispozitive tehnologice, limita de expunere este redusa la o valoare de aproximativ 0,04 mg / m3.

Tipul sudurii si dimensiunile sale.

Dispozitive-decapare-Cand-modelul-potrivit-face-diferenta-2-figura1

Arta sudarii – Sudura TIG

Un punct fundamental si esential al decaparii electrochimice este calitatea imbinarii sudate, care a fost mentionata de mai multe ori in mai multe articole ale acestui blog. In plus fata de acest parametru foarte important, exista alti doi factori care pot schimba perspectivele unei bune achizitii a unei masini de decapat.

Unul dintre acestea este tipul de sudare: producerea unui articol cu ​​sudura MIG mai degraba decat sudare TIG are un impact diferit asupra timpului de decapare electrochimica. Sudarea MIG produce mai multa zgura decat TIG.

Din aceste motive, in acelasi timp, puteti alege o masina cu o putere egala sau mai mare de 900W folosind un acid cu o concentratie foarte mare de acid (aproximativ 75%).

Cu aceasta solutie, multi dintre clientii nostri sunt multumiti de raportul calitate/ pret. In mod similar, o sudura TIG va necesita mai putina putere de decapare si ar putea fi adoptate solutii cu o concentratie foarte mica de acid (aproximativ 20 – 25%) pana la 0% concentratie de acid (pH neutru).

La sudurile TIG, cu aceeasi putere si calitate a sudurii, curatarea electrochimica are loc in acelasi moment daca ar trebui sa alegem intre o solutie usor acida si una cu pH neutru. Un alt parametru important este lungimea balamalelor de sudura.

Pur si simplu, cati metri de sudura trebuie curatati intr-un singur ciclu de productie?

Daca contoarele de sudura sunt in jur de 200-300 de metri, este recomandabil sa adoptati sisteme precum Clinox Pro, Clinox Power, Clinox Surface care permit un proces continuu si automat de curatare electrochimica, exploatand o putere de decapare foarte mare.

Puteti urmari in videoclipul de mai jos modul de utilizare al aparatului de curatare electrochimica a sudurii inoxului Nitty Grity Clinox Surface.

In acest fel, timpurile moarte si intreruperile continue ale unui sistem simplu „dip & work” sunt eliminate cu toate problemele legate de sistem si tehnologia acestuia, despre care am vorbit anterior.

Daca sudurile sunt mai mici de 200 de metri si sunt suduri TIG, masina dedicata este Clinox Eco. Cu puterea sa (450 W) si lanterna brevetata, este posibila curatarea impecabila a tuturor sudurilor care alcatuiesc produsul mic.

Spre deosebire de sudura, grosimea otelului nu este un parametru fundamental deoarece curatarea electrochimica implica doar suprafata si nu are nevoie de puteri mari pentru a actiona in profunzime.

Daca nu ai gasit toate informatiile de care aveai nevoie si vrei sa ne intrebi ceva, sau iti place ce vezi si doresti o oferta din partea noastra, atunci completeaza formularul de mai jos.

Iti vom raspunde in maxim 24 de ore.