Lustruirea otelului inoxidabil

Lustruirea electrolitica este procesul utilizat pentru lustruirea unei suprafete metalice prin utilizarea curentului electric si a unei solutii chimice, prin utilizarea unui recipient prevazut cu electrozi.

Acest proces permite obtinerea unei suprafete oglinda printr-o indepartare selectiva a suprafetei otelului.

Aceasta indepartare selectiva este generata de curent electric controlat si de solutii electrolitice speciale.

Cloud Gate – Chicago – S.U.A

Lustruirea-otelului-inoxidabil-folosind-gama-clinox-de-la-nitty-gritty-figura1

Parametrii electrici sunt configurati prin utilizarea tehnologiei INVERTER incorporata in produsele Clinox de la Nitty-Gritty in timp ce solutia electrolitica, numita E-polishing Bomar, este utilizata cu cutia noastra de lustruire E-polishing Box, fabricata din material plastic rezistent la acizi si electrozi din fibra de carbon pentru a asigura cea mai buna performanta si siguranta completa.

Lustruirea-otelului-inoxidabil-folosind-gama-clinox-de-la-nitty-gritty-figura2

Urmariti in videoclipul de mai jos cum functioneaza E-Polishing Box, si ce rezultate uimitoare puteti obtine cu ajutorul ei.

Lustruire folosing gama Clinox

Datorita acestei combinatii de produse se pot obtine urmatoarele rezultate:

Componente aparat cafea

Lustruire-componente-inox-folosind-gama-clinox-de-la-nitty-gritty-figura4
Lustruire-componente-inox-folosind-gama-clinox-de-la-nitty-gritty-figura4b
curatare-piese-aparat-de-cafea
lustruire-piesa-mecanica

Piesa mecanica

Lustruirea-Instrument medical-nitty-gritty-figura7

Instrument medical

Lustruirea (electropolish): Aspecte tehnice.

Lustruirea electrolitica este procesul prin care puteti lustrui anodic o suprafata metalica.

Ganditi-va ca inlocuirea curatarii mecanice cu acest proces este gresita; Poate fi inteles ca un proces de finalizare pentru obiecte mici si forme neregulate si complexe.

Lustruirea poate constitui o ancorare excelenta pentru depozite, deoarece determina o structura cristalina adecvata pentru sudare in cel mai eficient mod de lucru al fortelor de retea.

Din acest punct de vedere, procesul se spune „gravare lucioasa”. La fel ca toate procesele anodice, lustruirea electrolitica este strans legata de structura pe baza de metal. Daca acesta contine defecte si impuritati, efectul lustruirii electrolitice poate avea pete, gropite si tamponari.

Celula electrolitica

Lustruirea-otelului-inoxidabil-folosind-gama-clinox-de-la-nitty-gritty-figura8

Celula electrolitica prezentata in figura alaturata explica modul in care are loc procesul de lustruire.

Piesa metalica utilizata pentru obtinerea suprafetei oglinzii este un anod definit, catodul poate fi un metal, cum ar fi plumbul, cuprul, etc. peste suprafata din otel inoxidabil, facand din urma progresiv mai neteda.

Parametrii care guverneaza procesul de lustruire (electropolish) sunt:

  • Densitatea curenta
  • Voltaj
  • Tipul solutiei electrolitice
  • Temperatura
  • Agitarea lichidului
  • Material catodic
  • Marimea si forma electrozilor
  • Distanta dintre anod si catod
  • Aranjamentul pieselor

Toti acesti parametri afecteaza procesul de viata si aspectul suprafetei de otel.

De exemplu, temperatura trebuie mentinuta constanta si agitatia trebuie sa fie astfel incat sa nu provoace incalzirea locala.

Diagrama voltajului si a curentului in timpul procesului de lustruire (electropolish)

Lustruirea-otelului-inoxidabil-folosind-gama-clinox-de-la-nitty-gritty-figura9

Dupa cum puteti vedea in Figura alaturata, pentru a obtine o electro-lustruire corecta, parametrii electrici trebuie sa coincida in intervalul Vc-Vb. Pentru valori mai mici de tensiune genereaza o coroziune anodica, piesele devin de obicei opace si se corodeaza.

Pentru valori mai mari decat Vc se genereaza dezvoltarea de substante gazoase care modifica procesul de dizolvare si provoaca un atac neregulat la suprafata metalica.

Curba in cauza se modifica in functie de rezistivitatea solutiei electrolitice.

Cu cat rezistivitatea este mare, cu atat portiunea dreapta de lustruire (lustruire) este mai stransa pana cand este redusa la un punct.

Tehnologia cu invertor din gama Clinox

Cele mai bune rezultate ar trebui mentinute in rapoarte bine definite ale densitatii curentului si tensiunii. Acest raport este definit in masinile noastre Clinox care, datorita tehnologiei invertorului, permit controlul parametrilor electrici, sporind eficienta electrica si fiabilitatea procesului.

Agitatia nu este adoptata intotdeauna. Este adesea folosit pentru a preveni incalzirea necontrolata si turbulentele localizate in baia electrolitica cu rezistivitate ridicata. Agitatia nu trebuie sa fie prea viguroasa si poate fi realizata cu materialul inatacabil sau prin insuflarea de aer sau azot. „Viata utila” a electrolitului este destul de limitata. Cand baia atinge o anumita cantitate de ioni metalici, efectul sau de lustruire scade sau dispare.

Deci, recurge la inlocuirea partiala sau totala a fluidului epuizat.

Trusa e-polishing

De obicei, durata procesului implica indepartarea a 0,5 – 2 microni de metal, in functie de conditiile de suprafata.

O astfel de indepartare implica utilizarea substantelor care dizolva rapid in baie produsele de atac anodic; printre cele mai eficiente substante sunt de evidentiat acidul fosforic si sulfuric.

Substantele continute in solutia noastra E-lustruire Bomar.

Materialul catodic poate fi realizat din plumb, cupru sau fibra de carbon. Acesta din urma este utilizat in cutia noastra de lustruire E pentru a asigura o viata mai lunga a electrozilor si pentru a reduce disiparile electrice.

Distanta dintre anod (partea mecanica) si catod (fibra de carbon) poate varia de la 1 la 15 cm si in timpul procesului se mentine constanta; scaderea distantei creste schimbul de ioni si scade timpul de electropulire. In plus, este esential un contact perfect al electrozilor cu barele respective, altfel poate avea loc actiuni electrice secundare in interiorul punctelor de contact defecte.

Lustruirea (electropolishing-ul) este utilizata pentru a asigura o combinatie optima de frumusete estetica si valori foarte mari de pasivare.

Cand otelul inoxidabil a fost electropulat, suprafata este lipsita de impuritati si are o rugozitate foarte mica. In aceste conditii, otelul inoxidabil este plin de crom pur pe suprafata.

Cromul se leaga de oxigenul prezent in mediu, creand acel strat „pasiv” care permite incetinirea considerabila a procesului de coroziune.

Vezi aici toata gama Clinox de la Nitty Gritty

Daca nu ai gasit toate informatiile de care aveai nevoie si vrei sa ne intrebi ceva, sau iti place ce vezi si doresti o oferta din partea noastra, atunci completeaza formularul din dreapta.

Iti vom raspunde in maxim 24 de ore.