Masini CNC – cum sa alegi solutia completa de ingrijire

Trecerea la masini CNC (comanda numerica computerizata) a revolutionat modul prin care se realizeaza procesele de productie industriala. Diminuarea complexitatii in utilizare, rapiditatea, gradul de productivitate net superior sau controlul crescut asupra proceselor industriale au fost avantaje determinante pentru renuntarea la sistemele clasice, operate manual.

Vorbim insa de afaceri aici. Si de antreprenori care, inainte de toate, gandesc eficient. Iar eficienta in afaceri inseamna, inainte de toate, costuri de intretinere si de productie cat mai mici. Acesta este inca un motiv pentru care masinile CNC s-au impus in fata celor clasice, deoarece au venit cu solutii de eficientizare a costurilor de productie.

Ca orice solutie de productie industriala, masinile cu comanda numerica computerizata au nevoie de intretinere. In acest sens, pentru a pastra un climat de eficienta in cadrul proceselor de productie, este nevoie de solutii de ingrijire pe masura. Ele exista. Functiile propuse de sistemele de curatare disponibile pe piata fac fata cerintelor ridicate, necesare pentru intretinerea masinilor CNC. Trebuie doar sa alegi solutia cea mai potrivita nevoilor tale.

Masini CNC: cum sa alegi solutia completa de ingrijire

Alegerea sistemului de ingrijire a masinilor CNC trebuie sa se realizeze tinandu-se cont de o serie de criterii. O solutie ideala trebuie sa inglobeze patru functii de baza pentru o curatare temeinica a masinii CNC de substantele reziduale:

1. Functie de aspirare pentru indepartarea in siguranta a lichidelor reziduale formate din lichid de racire, span si namol de macinare
2. Functie de filtrare a lichidului de racire de span si namolul de macinare
3. Functie de curatare a masinii CNC si a containerelor
4. Functie de interventie asupra reziduurilor mai greu accesibile

Nu este insa de ajuns ca o solutie de ingrijire sa dispuna de aceste functii. Eficienta lor trebuie sa se ridice la anumite standarde. Ofertele prezente pe piata solutiilor de ingrijire a masinilor CNC vin cu mai multe etape de eficienta in acest sens.

Alegerea unui sistem de ingrijire ideal trebuie sa se faca tinand cont in primul rand de masina CNC asupra careia se va efectua operatiunea de curatare. Pentru o ingrijire temeinica, dar si pentru eficientizarea timpilor necesari pentru procesul de curatare, functiile de mai sus trebuie sa aiba o putere mare de actiune.

Dispozitiv mobil pentru curatarea si spalarea masinilor CNC SF 250

Este necesar ca solutia de ingrijire sa dispuna de un sistem de aspirare bazat pe o pompa de mare putere, pentru a asigura o aspiratie eficienta si pentru a reduce cat de mult timpii necesari procesului de ingrijire a masinii CNC.

Un sistem profesional de aspirare are nevoie, de asemenea, de un spatiu pe masura pentru depozitarea reziduurilor. Acest lucru va elimina situatiile in care cantitatea de reziduuri excede capacitatea maxima de inmagazinare a spatiului de depozitare, asigurand o aspiratie eficienta si rapida.

De exemplu, aceste solutii de ingrijire prezentate pe site-ul brindustry.ro propun dimensiuni variate de depozitare, care pornesc de la o capacitate de 250 de litri si ajung pana la o capacitate de stocare de pana la 1000 de litri, in functie de cantitatea de reziduuri care trebuie extrasa din masina CNC.

Urmatorul pas in procesul de ingrijire a unei masini CNC este filtrarea lichidului de racire de materialul rezidual. Pentru o calitatea a filtrarii mai mare, este nevoie ca sistemul de filtrare sa fie cat mai eficient, cu alte cuvinte sa indeparteze cat mai bine spanul si namolul de macinare din emulsii.

Exista mai multe moduri prin care se poate realiza filtrarea. Dintre acestea, amintim filtrarea prin material filtrant, filtrarea in trei faze prin cartus filtrant si centrifuga cu tambur (cu un grad de filtrare de sub 5 micrometri) sau filtrarea in trei faze cu cartus filtrant si centrifuga cu disc (cu un grad de filtrare de sub 2 micrometri).

Pentru ca procesul de filtrare sa se realizeze rapid, ai nevoie de o capacitate de procesare a reziduurilor pe masura. Este ideal ca solutia de ingrijire aleasa de tine sa dispuna de o capacitate de procesare cat mai mare pentru eficientizarea la maxim a procesului de filtrare. De exemplu, exista sisteme cu o capacitate de procesare de pana la 320 de litri/minut, insa puteti opta si pentru solutii cu o capacitate de 250 de litri/minut sau 150 de litri/minut.

Dupa ce s-au efectuat procedeele de aspirare si de filtrare a reziduurilor din masina CNC, o solutie de ingrijire profesionala trebuie sa dispuna de functii de curatare a masinii CNC, care sa actioneze rapid si eficient, atat in interiorul masinii cat si in containerul care a inmagazinat reziduurile. In acest sens, este nevoie de un sistem de curatare cu presiune ridicata, pe baza de apa sau emulsie, in functie de nevoi, care sa incorporeze furtunuri speciale de curatare.

Pentru sedimentele si reziduurile mai greu accesibile, care necesita o aplicare mai intensa a procesului de curatare, solutia de ingrijire trebuie sa dispuna de sisteme de indepartare adaptate. Unul dintre cele mai performante sisteme in acest sens este lancea pneumatica, ideala pentru astfel de situatii. Aceasta ar trebui sa fie, de asemenea, incorporata in solutia de ingrijire. Brindustry.ro ofera acest sisteme de ingrijire pentru masini CNC cu lance pneumatica incorporata.

Sistem mobil pentru spalarea si curatarea emulsiei si spanului cu centrifuga

Alaturi de aceste functii, necesare pentru o ingrijire cat mai eficienta a unei masini CNC, solutia aleasa trebuie sa incorporeze o serie de elemente care sa ajute la o manevrare cat mai usoara.

In primul rand, o solutie de ingrijire trebuie sa aiba un design compact si sa fie echipat de un sistem de rulare alcatuit din roti pentru cai extrem de inegale, necesar pentru cazul in care pardoseala este deteriorata. Pentru a evita situatii care ar pune in pericol deteriorarea masinii de ingrijire, este nevoie ca aceasta sa dispuna de bari de tractare, iar daca masina aleasa de tine are o dimensiune mai mare, deplasarea acesteia trebuie sa se realizeze cu un transpalet. In general, solutiile de ingrijire pentru masini CNC de dimensiuni mai mari, precum cele prezentate pe brindustry.ro, vin cu un sistem de transpalet electric cu baterie si incarcator, pentru ca deplasarea acestora sa decurga fara probleme.

Masinile cu comanda numerica computerizata sunt indispensabile pentru realizarea unor procese de productie industriala profesionale. Avantajele oferite ce acestea au facut ca ele sa fie utilizate la scara mondiala, intr-o gama foarte variata de industrii precum aeronautica, industria medicala, industria militara, chimica, industria confectiilor, alimentara, si in multe alte industrii.

Eficienta unei masini CNC tine foarte mult de modul in care aceasta este intretinuta, astfel ca utilizarea periodica a unor solutii de ingrijire profesionale pentru intretinerea ei este vitala.

Pentru a va forma o imagine potrivita legata de modul in care actioneaza o solutie de ingrijire a masinilor CNC propusa de brindustry.ro, puteti urmari tutorialul video de mai jos:

Leave A Comment