Consumul de energie in turnatorii depinde in mare masura de aportul de energie al sistemelor de evacuare si de alimentare cu aer.

Un consum ridicat de energie inseamna intotdeauna costuri ridicate de productie si emisii mari de CO2.

In calitate de furnizor de solutii complete, KMA ofera sisteme de filtrare a aerului evacuat cu economie de energie pentru fiecare aplicatie, permitand o reducere a costurilor de operare de pana la 85%.

Prezentarea generala include explicatia solutiilor posibile.

Baza de calcul: turnatorie in Europa Centrala, echipata cu 10 masini de turnare sub presiune (1100 t) si un volum de aer evacuat de 80000 m3 / h. Ø temperatura aerului exterior in timpul perioadei de incalzire (3600 h): 2,9 ° C, temperatura dorita a incaperii: 18 ° C (Δt = 15,1 ° C).

Abordarea costurilor: pretul gazului: 0,50 €; pret curent: 15,5 centi / kWh.

studiu-de-caz-sisteme-de-filtrare-a-aerului-de-evacuare-pentru-turnatorii1

Mod conventional de evacuare  a aerului

Aerul evacuat este extras prin hote personalizate, montate deasupra masinilor. Acesta este filtrat cu ajutorul unui demister simplu, si este transportat in exterior de ventilatoare.

Mai ales in lunile reci de iarna, acest proces simplu de evacuare a aerului in exterior duce la costuri ridicate, deoarece aerul evacuat in atmosfera trebuie inlocuit cu acelasi volum de aer proaspat, iar incalzirea aerului rece din exterior la temperatura camerei duce la costuri ridicate de functionare si emisii ridicate de CO2.

 • Costuri de functionare: 152.000 EUR
 • Emisii de CO2: 592 tone

studiu-de-caz-sisteme-de-filtrare-a-aerului-de-evacuare-pentru-turnatorii3

Sistem de filtrare KMA cu schimbator de caldura

Hotele de extractie sunt extinse prin sisteme de filtrare de inalta eficienta cu schimbator de caldura integrat. Sistemul de filtrare este format din demister, celule de filtrare electrostatice si sistem de curatare automata a filtrului.
Filtrul electrostatic este deosebit de important in acest caz, deoarece permite separarea de inalta calitate a emisiilor uleioase precum fum, praf si ceata. Aceasta metoda de filtrare eficienta nu numai ca ajuta la evitarea poluarii mediului, ci si la mentinerea permanenta a eficientei schimbatorului de caldura.

Schimbatorul de caldura extrage caldura din aerul cald de evacuare si il transfera in aerul proaspat de intrare, prin combinare directa.

Economii de energie in perioada de incalzire: 625.000 kW (= aprox. – 73.000 m3 gaz / an). Deducerea consumului de energie al sistemului de recuperare a caldurii (pompa de circulatie) din volumul de energie economisit are ca rezultat

 • Reducerea costurilor de exploatare de aproximativ cca. 36.000 € pe an
 • Reducerea emisiilor de CO2 de aproximativ -141 tone pe an
 • Perioada de amortizare a sistemului de aproximativ 2 ani

studiu-de-caz-sisteme-de-filtrare-a-aerului-de-evacuare-pentru-turnatorii4

Sistem de filtrare KMA, inclusiv schimbator si pompa de caldura

1. Fumul de la masina de turnat; 2. Statie de filtrare centralizata: aerul evacuat este filtrat. Ulterior, caldura este extrasa de un schimbator de caldura; 3. Aerul filtrat si racit este suflat in aer liber; 4. Cu ajutorul pompei de caldura se produce apa calda. (40 ° C); 5. Aerul proaspat este incalzit de un schimbator de caldura si reintrodus in hala de productie.

Conceptului 2 i s-a adaugat o pompa de caldura. Pompele de evacuare a aerului isi iau energia din aerul cald evacuat si permit un transfer direct de energie (fara tampon) catre aerul de alimentare care trebuie incalzit. Coeficientul ridicat de performanta rezultat de peste 6, indica faptul ca energia termica de 6 kW este recuperata de la 1 kW curent electric.
Inspirata de coeficientul ridicat de performanta si eficienta crescuta , energia pe care compania o recupereaza prin utilizarea unui sistem KMA de filtrare a aerului cu schimbator si pompa de caldura, este aproape de doua ori mai multa decat cu simplul schimbator de caldura al conceptului 2.
Deducerea consumului de energie al sistemului de filtrare din volumul de energie economisit are ca rezultat

 • Reducerea costurilor de exploatare de aproximativ cca. 53.000 € pe an
 • Reducerea emisiilor de CO2 de aproximativ -225 tone pe an
 • Perioada de amortizare a sistemului de aproximativ 3 ani

Sistem de filtrare KMA descentralizat in modul de circulatie a aerului

In prezent, cel mai eficient proces energetic de tratare a aerului evacuat este operatia de recirculare a aerului. Fiecare masina de turnare sub presiune este echipata cu o hota de extractie KMA si sistem de filtrare KMA.

Fiecare sistem de filtrare a aerului evacuat este echipat cu demistere, celule filtrante electrostatice si sistem de curatare automata, care asigura curatarea regulata a filtrului.

Tehnologia de filtrare de inalta performanta permite o calitate atat de ridicata a aerului curat, incat aerul filtrat de la iesirea filtrului poate fi reintrodus in hala de productie. Deoarece aerul circula in interiorul halei, nu exista pierderi de caldura in timpul perioadei de iarna datorita schimbului cu aer de alimentare rece. Aceasta metoda are cel mai mare potential de economisire, si in plus, nu este nevoie de conducte costisitoare de aer de evacuare.

 • Reducerea costurilor de exploatare cu aproximativ 97.000 € pe an
 • Reducerea emisiilor de CO2 cu – 377 tone pe an
 • Perioada de amortizare a sistemului mai mica de 3 ani

In functie de parametrii individuali (de exemplu, volumul de aer evacuat, temperatura exterioara) sunt posibile economii de energie de pana la 80%.

Daca nu ai gasit toate informatiile de care aveai nevoie si vrei sa ne intrebi ceva, sau iti place ce vezi si doresti o oferta, atunci completeaza formularul din dreapta.

Iti vom raspunde in cel mai scurt timp.