Din fericire, au dispărut complet acele vremuri în care șpanul de metal era considerat doar un deșeu. Astăzi, industria metalurgică produce zilnic mii de tone de șpan, care conțin uleiuri de tăiere valoroase și lichide de răcire care poti fi recuperate și reutilizate în procesul de producție.

În contextul unei conștientizări tot mai mari a impactului asupra mediului, a reglementărilor stricte și a creșterii prețurilor materiilor prime, industria metalurgică se reorientează către o abordare mai sustenabilă – prelucrarea șpanului.

Cu cât spanul este mai curat și mai uscat, cu atât mai mare este profitul companiei.

În 2017, am început o colaborare cu LANNER, unul dintre principalii producători mondiali de componente și sisteme complete pentru tratarea șpanului metalic și a nămolului rezultat în urma proceselor de rectificare.

 

Lanner specialistul german in procesarea spanului de la CNC

Lanner specialistul german in procesarea spanului de la CNC

Linie completa de procesare a șpanului de la LANNER

În cadrul sediului LANNER din Kippenheim, Germania am testat următoarele utilaje:

Echipamente testate pentru prelucrarea șpanului

1.     Chip crusher sau Mărunțitor șpan

Chip crusher, cunoscut și ca mărunțitor de șpan, este utilizat pentru a reduce volumul șpanului cu până la 80%.

Dacă șpanul are o lungime mai mare de 3 cm, acesta trebuie mai întâi mărunțit pentru a putea fi introdus într-o centrifugă sau într-o presă de brichetat. Aici, uleiul și emulsia sunt recuperate pentru a fi refolosite sau reciclate, iar șpanul este pregătit pentru brichetare.

Este important de subliniat că doar șpanul mărunțit poate fi brichetat.

Chip crusher pentru maruntirea spanului din productie

În timpul procesului de mărunțire, șpanul își poate reduce volumul cu până la 80%

Butoiul din poza de mai jos a fost trimis de către un client la compania LANNER in Germania, pentru ca șpanul să fie mărunțit și pentru a vedea concret cu cât se reduce volumul după acest proces.

Rezultatul a fost o reducere a volumului de până la 80%. Acum imaginează-ți cât de mult spațiu inutil ocupă șpanul necomprimat și cât de dificil poate fi de depozitat sau transportat.

Chip crusher pentru maruntirea spanului din productie

Demonstrație video mărunțire șpan

2.     Centrifuge recuperare ulei și emulsie din șpan

Centrifugele pentru recuperarea uleiului și a emulsiei din șpan reprezintă o soluție eficientă pentru a evita pierderile semnificative de ulei sau emulsie în procesul de producție, contribuind la recuperarea unor cantități considerabile – zeci, sute sau chiar mii de litri.

După recuperarea fluidelor de proces în IBC-uri, poți lua în considerare instalarea unui sistem de filtrare a fluidelor de proces de la BRINDUSTRY, fabricat în Danemarca, de către FILCO.

Ți-am pregătit un articol detaliat în care enumerăm 26 de motive pentru care merită să investești într-un sistem centralizat de filtrare a emulsiei.

După procesul de centrifugare, gradul de uscare al șpanului atinge peste 98-99%, transformându-l astfel, în soluția perfectă atunci când ai nevoie să reduci semnificativ umiditatea șpanului.

Umiditatea de 1% sau chiar mai mică,  te asigură că elimini posibilitatea de poluare a mediului înconjurător atunci când depozitezi sau transporți șpanul către companiile de procesare.

Un alt motiv important pentru a investi într-un astfel de sistem este protejarea împotriva posibilelor amenzi pe care le poți primi de la Garda Națională de Mediu, în conformitate cu normele privind protecția mediului.

Centrifuga recuperare separare mecanica ulei emulsie lichide din span

Centrifuga recuperare separare mecanica ulei emulsie lichide din span

Ulei colectat din aproximativ 3 găleti de șpan introduse in centrifugă.

Centrifuga recuperare separare mecanica ulei emulsie lichide din span

Demonstratie video pentru recuperarea uleiului din șpan

3.     Mașină de brichetat șpan

Mașina (presa) de brichetat șpan este ideală pentru presarea și reciclarea șpanului de aluminiu, oțel, alamă, inox, etc.

Mașina sau presa de brichetat nu doar că reușește să reducă volumul șpanului, a așchiilor metalice sau a nămolului de măcinare ci contribuie la scăderea considerabilă a costurilor de depozitare și transport. Mai mult decât atât, prin preare, mașina de brichetat poate recupera chiar și ultima picătură de lichid de răcire.

Te întrebi cât de utilă este o mașină de brichetat șpan pentru afacerea ta și ce avantaje oferă?

  • Costuri mai mici de reciclare cu până la 70%;
  • Un impact mai mic asupra mediului;
  • Reducerea poluării mediului cu până la 70%;

Masina de brichetat span de la prelucrari mecanice CNC

Avantajele prelucrării șpanului

În general, procesarea șpanului aduce numeroase beneficii economice și de mediu. Este o practică pe care tot mai multe companii o adoptă pentru a-și îmbunătăți procesul de lucru și nu numai:

Recuperarea resurselor valoroase

Șpanul conține adesea uleiuri de tăiere valoroase și lichide de răcire, care pot fi reciclate și reutilizate în procesele de producție, economisind resurse financiare valoroase.

Reducerea costurilor de depozitare și transport

Prin procesarea șpanului, poți reduce volumul acestuia cu până la 80% – înseamnă că vei putea face economii semnificative în ceea ce privește depozitarea si transportul.

Protejarea mediului înconjurător

Prin reducerea volumului de șpan și prin îndepărtarea eficientă a uleiurilor și emulsiilor, procesarea șpanului ajută la evitarea poluării mediului înconjurător. Altfel spus, vei respecta normele stricte de mediu și vei preveni posibile amenzi.

In plus, prin procesarea șpanului, contribui la utilizarea eficientă a resurselor, sprijinind astfel conceptul de dezvoltare durabilă.

Optimizarea proceselor de lucru și de gestionare a deșeurilor

Prin gestionarea eficientă a șpanului, poți optimiza procesele de producție și de gestionare a deșeurilor, îmbunătățind astfel activitatea generală a afacerii tale.

Reducerea activității manuale

Procesarea șpanului poate implica activități manuale de manipulare și sortare a deșeurilor. Cu toate acestea, utilizarea echipamentelor poate reduce semnificativ necesitatea operațiunilor manuale, ceea ce duce la optimizarea timpului și reducerea forței de muncă.

Pe lângă toate avantajele amintite anterior, este important de menționat că prelucrarea șpanului devine o practică standard – Din ce în ce mai multe companii adoptă managementul eficient al șpanului, iar acest lucru îți poate oferi și ție un avantaj competitiv pe piață.

Masina de brichetat span de la prelucrari mecanice CNC

Masina de brichetat span de la prelucrari mecanice CNC

Masina de brichetat span de la prelucrari mecanice CNC

Masina de brichetat span de la prelucrari mecanice CNC

Demonstratie video presă brichetat șpan

Pentru că BRINDUSTRY a adus în Romania expertiza germană LANNER în domeniul prelucrării șpanului, industriile românești pot beneficiază de oportunități inovatoare în ceea ce privește gestionarea și valorificarea acestui material prețios.

Ai nevoie de echipamente și soluții personalizate pentru a maximiza eficiența prelucrării șpanului? Contactează-ne folosind pagina de contact.

Bogdan Briceag

Owner BRINDUSTRY Group

bogdan.briceag [at] brindustry.ro

0737.624.882