Fluidele de răcire și lubrifiere sunt necesare în marea majoritate a operațiunilor de prelucrare a metalelor: frezare, strunjire, rectificare umedă, forjare la cald, călire în ulei, etc.

Dacă aceste fluide sunt lăsate să se adune în aer, ele pot deveni o mare amenințare pentru sănătate și siguranță. Ce poți face pentru minimizarea riscurilor?

În primul rând să asculți de sfaturile și soluția oferită de un consultant în filtrarea aerului industrial care are experiență cu toate aplicațiile enumerate mai sus.

Multe fabrici folosesc abordări care nu dau rezultate bune pe termen lung pentru extragerea ceții de ulei.

Dacă te întrebi care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le-am întâlnit în fabrici, atunci citește informațiile ce urmează.

Înțelege cu ce ceață de ulei lucrezi

Este foarte important să înțelegi cu ce fel de ceață de ulei lucrezi.

Diferite tipuri de lubrifianți (de exemplu, pe bază de ulei sau pe bază de apă) pot necesita diferite tipuri de filtre.

Dar este foarte important dacă ceața este generată mecanic sau termic.

Ceața generată mecanic are un diametru de aproximativ zece microni. Această ceață de ulei este generată de procese care nu produc căldură excesivă, cum ar fi strungurile pentru prelucrarea metalelor.

Ele sunt relativ ușor de capturat datorită dimensiunii lor mari.

Particulele de ceață generată termic sunt de zece până la o sută de ori mai mici decât picăturile generate mecanic.

Această ceață de ulei arată de obicei ca un fum și este mult mai greu de filtrat.

Aplicațiile tipice sunt rectificarea umedă, forjarea la cald călirea în ulei, dar apare și în cazul anumitor aplicații de strunjire și frezare unde se folosesc viteze foarte mari de prelucrare, sau dacă nu se pune accent pe filtrarea emulsiei și îndepărtarea uleiului rezidual.

Cele mai ieftine sisteme de extracție și filtrare de pe piață sunt concepute pentru colectarea vaporilor de ulei generați mecanic.

Sistemele ce folosesc un filtru de membrană de sticlă de unică folosință și sistemele de filtrare centrifugale pot îndepărta până la 80% din ceața generată mecanic.

Doar ca nu este de ajuns.

Majoritatea proceselor industriale de astăzi crează ceață generată termic.

Aplicațiile unde se lucrează cu viteze mari pentru a crește producția produc și mai multă căldură, ceea ce rezultă într-un fum de ulei generat termic în locul acelor picături mai mari ușor de colectat.

Particulele submicronice generate de procesele termice sunt atât de mici încât trec direct prin colectoarele de membrană, in timp ce sistemele care filtrează prin centrifugare pot descompune particulele lichide in altele și mai mici, fiind ulterior eliberate in aer.

Alegerea Incorectă a Echipamentului de Filtrare

Una dintre cele mai întâlnite greșeli este să presupui că orice echipament de filtrare găsit pe internet sau recomandat de un agent de vânzări va rezolva automat problema calității aerului din hala de producție.

Deși la început, aproape orice echipament pare să ofere o soluție, după câteva săptămâni de utilizare, eficiența sa scade vizibil.

Debitul de aer al echipamentului scade din cauza colmatării filtrelor, iar în interiorul mașinilor CNC cantitatea de ceață de ulei sau emulsie se acumulează tot ca înainte să instalezi echipamentul de filtrare.

În plus, atunci când operatorul deschide ușa mașinii CNC, ceața de ulei se dispersează în aerul ambiental, afectând calitatea generală a aerului din hală.

Este esențial să alegi cu atenție echipamentul de filtrare, ținând cont de nevoile specifice ale procesului de producție și de cerințele de calitate ale aerului în mediu industrial.

De multe ori, după doar câteva săptămâni de utilizare, se constată că filtrele HEPA și alte tipuri de materiale filtrante trebuie înlocuite, chiar dacă inițial ți s-a promis o durată de viață de peste 12 luni.

Este important să iei în considerare aceste costuri atunci când alegi echipamentul de filtrare potrivit nevoilor tale, astfel încât să poți menține o funcționare optimă și să minimizezi cheltuielile pe termen lung.

Mai multe informații găsești în ebook-ul Ghid complet filtrare vapori ulei și emulei de la masini CNC.