Procesul de ambutisare la rece aduce cu sine o serie de provocări complexe atunci când vine vorba de curățarea profilelor metalice.

Aceste profile sunt adesea acoperite de ulei de ambutisare, particule metalice, impurități solide și alte reziduuri. Astfel, pentru ca echipamentele să funcționeze optim, este necesară curățarea adecvată, folosind o tehnologie de vârf care să respecte în totalitate te exigențele stricte ale industriei metalurgice.

Uleiul de ambutisare, mult mai greu de curățat decât cel emulsionabil

Uleiul de ambutisare este considerabil mai dificil de curățat în comparație cu uleiul emulsionabil din cauza compoziției sale specifice și a modului în care interacționează cu suprafețele metalice.

 1. Vâscozitate crescută: Uleiul de ambutisare are o viscozitate mai mare decât uleiul emulsionabil. Această caracteristică face ca acest contaminant să adere mai ferm la suprafețele metalice, creând un strat mai dens și mai persistent.
 2. Compuși aditivi: Uleiul de ambutisare conține adesea compuși aditivi specializați, cum ar fi aditivii de presiune și antiuzură. Acești aditivi contribuie la aderența uleiului pe piesele prelucrate și îl fac mai rezistent la spălare.
 3. Protecție împotriva coroziunii: În multe cazuri, uleiul de ambutisare are în compoziție și substanțe chimice care oferă protecție împotriva coroziunii.
 4. Strat gros de acoperire: Adesea, în procesului de ambutisare, uleiul este aplicat în straturi mai groase pe piesele metalice. Acest strat gros necesită o curățare mai intensă pentru a fi înlăturat complet.

Mai mult decât atât, există situații în care profilele au fost vopsite, ceea ce implică un grad suplimentar de atenție în procesul de curățare.

Mașina de spălat cu ultrasunete – Soluția eficientă pentru îndepărtarea uleiului de ambutisare de pe suprafața profilelor metalice

În încercarea de a depăși aceste provocări și de a identifica o soluție eficientă, am inițiat un test utilizând o mașină de spălat cu ultrasunete de 16 litri și soluții de curățare ușor alcaline, având un pH de 8.6, incluzând un inhibitor de coroziune pentru protecție împotriva ruginii.

Cu toate acestea, rezultatele obținute nu au fost 100% satisfăcătoare, determinându-ne să evoluăm la o mașină de spălat cu ultrasunete de 150 litri. Acest echipament oferă mai multe opțiuni pentru îmbunătățirea rezultatului final și reducerea timpului de curățare.

Am optat pentru o soluție puternic alcalină, fără silicat, prezentând un pH de 12.3.

În etapa de clătire, am adăugat un inhibitor de coroziune pentru a asigura protecția profilelor împotriva coroziunii. Această soluție este recunoscută și folosită frecvent de către clienții noștri care dețin mașini de spălat ANMASI, în special în aplicații care presupun curățarea uleiului de ambutisare sau a altor uleiuri cu straturi groase.

Poze din timpul testului.

prestari-servicii-curatare-spalare-clatire-profile-metalice-brindustry-trimisoara-01

Câteva aspecte cheie care evidențiază eficiența mașinilor de spălat cu ultrasunete:

 

 1. Curățare profundă: Ultrasunetele generează unde sonore de înaltă frecvență care produc microcavități în lichidul de curățare. Acest fenomen, generează bule microscopice care contribuie la spălarea profundă și eficientă a profilelor metalice, inclusiv a zonelor greu accesibile.
 2. Eliminare eficientă a uleiului de ambutisare: Ultrasunetele sunt eficiente în înlăturarea uleiului de ambutisare, chiar și din pori și fisuri ale profilelor metalice. În plus, asigură o curățare completă și ajută la pregătirea optimă a suprafeței pentru etapele ulterioare, cum ar fi vopsirea sau alte procese de prelucrare.
 3. Reducerea necesității de intervenție manuală: Mașinile de curățat cu ultrasunete pot funcționa în mod continuu, fără a necesita o intervenție manuală constantă. Astfel, contribuie la economisirea de timp și muncă, asigurând, totodată, o consistență în calitatea curățării.
 4. Menținerea integrității pieselor: Ultrasunetele sunt blânde cu piesele metalice, reducând riscul de deteriorare.

Etapele de curățare cu ajutorul tehnologiei ANMASI

 1. Etapa de spălare

prestari-servicii-curatare-spalare-clatire-profile-metalice-brindustry-trimisoara-02

2. Etapa de clătire

  • Etapa de clătire a pieselor metalice, dotată cu agitator pneumatic și recirculare apei cu bule de aer. Se recomandă adăugarea unui inhibitor de coroziune în această etapă, înainte de procesul de vopsire.

prestari-servicii-curatare-spalare-clatire-profile-metalice-brindustry-trimisoara-03

3. Etapa de uscare

  • Etapa de uscare a pieselor cu aer cald.

După aproximativ 30 de minute de curățare cu ultrasunete, 10 minute de clătire și alte 10 minute pentru uscare, profilele sunt  complet curate. Rezultatul final este un set de profile metalice curate, pregătite pentru etapele următoare de producție.

Importanța curățării profesionale a profilelor metalice 

Suprafața curată a pieselor pregatite pentru urmatoarea etapa:
 • Uleiul de ambutisare și particulele metalice îngreunează, iar uneori fac imposibilă efectuarea urmatoarelor operațiuni după procesul de deformare la rece. Prin eliminarea acestor contaminanți, vei obține o suprafață curată a profilelor, compatibilă cu următoarele operațiuni: vopsire, lipire, etc.

Eficiență energetică:

 • Echipamentele care funcționează în condiții curate și fără depuneri de ulei și particule consumă mai puțină energie. Astfel, se realizează economii semnificative în ceea ce privește energia.

Conformitate cu standardele de mediu:

 • Într-o lume orientată spre sustenabilitate, curățarea profilelor metalice contribuie la reducerea impactului asupra mediului, eliminând riscul de poluare cu ulei și particule metalice.

prestari-servicii-curatare-spalare-clatire-profile-metalice-brindustry-trimisoara-04

prestari-servicii-curatare-spalare-clatire-profile-metalice-brindustry-trimisoara-05

Întrebări frecvente despre spălarea profesională a profilelor metalice:

Cat dureaza spalarea uleiului de ambutisare de pe profile metalice?

Spălarea uleiului de ambutisare de pe profilele metalice poate dura între 10 și 40 de minute. Durata este influențată de geometria pieselor și de grosimea peliculei de ulei.

Ce soluții de curățare sunt cele mai eficiente?

 • Utilizarea soluțiilor alcaline fără silicat, adaptate tipului de contaminant. Sunt foarte eficiente în îndepărtarea uleiului și a particulelor metalice.

Cum pot asigura o uscare eficientă a profilelor metalice?

 • Procesul de uscare cu aer cald este eficient și asigură îndepărtarea completă a umezelii, pregătind astfel profilele pentru următoarele etape de producție

De ce este necesar un inhibitor de coroziune în etapa de clătire?

 • Un inhibitor de coroziune ajută la protejarea profilelor metalice împotriva coroziunii și a degradării.

Având în vedere că mașina de spălat cu ultrasunete asigură eliminarea eficientă a celor mai dificili contaminanți, devine, în mod clar, un echipament indispensabil în ceea ce privește asigurarea calității și eficienței în domeniul prelucrării metalelor.

Dacă ai nevoie de o mașină de spălat potrivită pentru profilele acoperite de ulei de ambutisare și particule metalice, contactează-ne folosind pagina de contact. Oferim consultanță specializată și suport pentru a identifica soluția optimă, adaptată nevoilor tale specifice.

 

Testimonialul clientului

Pana sa ii intalnim pe cei de la BRINDUSTRY, curatam piesele noastre metalice manual consumand resursa umana. Curatatul manual mergea destul de greu si nu intotdeauna cu rezultatele dorite. BRINDUSTRY ne-a oferit solutia de curatare automata a pieselor si totul a decurs foarte bine.

Robert Dincov

Daca vrei sa cumperi o masina de spalat pentru piesele pe care le ai si nu ai idee care este solutia cea mai buna, te ajutam noi cu tot suportul necesar.