Metodele de imersie sau de pulverizare sunt utilizate in majoritatea proceselor industriale de curatare. Ambele metode sunt eficiente. Luand fiecare metoda de curatare in parte, insa, ne dam seama ca, in functie de aplicatie, imersia se poate dovedi un procedeu de curatare mai eficient decat pulverizarea, dar si viceversa.

Atat imersia, cat si pulverizarea, prezinta avantaje si dezavantaje. Despre acestea, vom discuta in continuare.

Pro Tip: exista o cale prin care se pot anula dezavantajele celor doua metode de curatare. Despre aceasta vom discuta, de asemenea, in acest articol.

Hai sa incepem cu procesul de curatare prin pulverizare. Ce avantaje ofera, ce dezavantaje?

In cazul acestui procedeu de curatare a diverselor aplicatii, limitarea cea mai des intalnita este faptul ca suprafetele trebuie sa fie accesibile pentru a fi atinse efectiv de pulverizator. Cu alte cuvinte, prin

cere-oferta-servicii-curatare-piese

pulverizare exista posibilitatea de a nu realiza curatarea completa a unei aplicatii, in deosebi in cazul in care piesa prezinta diverse orificii sau zone greu accesibile.

Ca o paranteza, murdaria se aduna de cele mai multe ori in aceste zone, drept urmare este foarte important sa dispui de un instrument in masura sa curete murdaria din aceste locuri.

Nu trebuie, insa, sa neglijezi acest tip de proces de curatare. Pulverizarea prezinta, de asemenea, performante pe care curatarea prin imersie nu le poate atinge.

Acest lucru este valabil mai ales in cazul procesului de clatire. Utilizarea unui pulverizator cu apa curata pentru procesul de clatire creste sansele ca acea piesa sa nu mai prezinte contaminanti pe suprafata sa (dupa ce piesa a fost curatata prin procesul de imersie).

Nu in ultimul rand, este important de mentionat faptul ca, spre deosebire de tehnicile de imersie, procesul de pulverizare ofera posibilitatea de a furniza o solutie proaspata pe tot parcursul ciclului de proces.

De exemplu, cu ajutorul unui sistem de reciclare a lichidului de curatare, solutia de spalare poate fi filtrata imediat inainte de a fi livrata la duza de pulverizare.

In cazul unui sistem de imersiune, filtrarea este un proces exponential care necesita timp considerabil si / sau viteze mari de curgere pentru a recicla chiar si o solutie relativ lipsita de particule.

In cazul procesului de clatire, pulverizarea cu apa proaspata elimina complet orice preocupare pentru acumularea de contaminanti.

Procesul de curatare prin imersie: avantaje / dezavantaje

Procesele de curatare piese prin imersie (scufundare in lichid de curatare) rezolva neajunsul intampinat in cazul utilizarii unui pulverizator. Mai precis, imersia permite lichidului de curatare sa ajunga la toate suprafetele in care lichidele pulverizate nu pot ajunge. De asemenea, curatarea prin imersie permite utilizarea unor procese precum agitarea, turbionarea (miscarea in vartej) sau ultrasunetele.

Dintre cele trei procedee de curatare care presupun imersia aplicatiilor, tehnologia cu ultrasunete ofera cea mai mare eficienta.

Un sistem de curatare cu ultrasunete necesita un traseu de lichid care sa joace un rol de conductor al ultrasunetelor de la traductor catre suprafata prelucrata, insa nu este nevoie ca acest traseu sa fie in linie directa.

Ultrasunetele, desigur, pot patrunde in interiorul cavitatilor si a orificiilor greu accesibile atunci cand sunt aplicate corect. Curatarea cu ultrasunete este recunoscuta ca fiind o tehnologie extrem de eficienta, in special in cazul in care este necesara indepartarea particulelor de dimensiuni foarte mici si / sau a contaminantilor marginali solubili.

Un minus, in cazul curatarii prin imersie, este faptul ca acest proces este dificil de aplicat in cazurile in care exista o cantitate mare de contaminanti datorita pieselor extrem de murdare. Acest lucru este considerat un minus deoarece, dat fiind faptul ca piesa se afla pe tot parcursul procesului scufundata in lichidul de curatare, acest lichid se contamineaza foarte repede.

Drept urmare, mentinerea solutiei de curatare fara contaminanti necesita filtrare constanta si / sau inlocuirea frecventa a lichidului din baie.

Se poate observa, asadar, ca fiecare dintre cele doua ofera atat avantaje, cat si dezavantaje. Observam, insa, ca, desi atunci cand sunt utilizate individual, cele doua procedee de curatare prezinta niste dezavantaje, fiecare dintre cele doua metode de curatare are capacitatea de a anula dezavantajele celeilalte.

Pot imersia si pulverizarea fi utilizate impreuna? Sigur ca da. Iata cum:

Utilizate intr-un mod combinat, pulverizarea si imersia pot duce la un proces de curatare mai eficient decat in cazul in care sunt cele doua procese sunt utilizate in mod individual.

De exemplu, in cazul unor aplicatii care prezinta un grad foarte ridicat de murdarie, o etapa de pre-curatare prin pulverizare, inaintea unei etape de imersie, poate extinde in mod semnificativ durata de utilizare a solutiei de curatare flosita in procesul de imersie.

Acest lucru este posibil prin reducerea cantitatii de contaminant care ajunge in baia cu solutie necesara procesului de imersie.

In cazul unei aplicatii care prezinta multe orificii si zone greu accesibile, pulverizarea va ajuta la curatarea zonelor la vedere, urmand apoi ca piesa sa fie introdusa in baia cu lichid de curatare pentru a curata si zonele greu accesibile.

Procesul de clatire este de asemenea eficientizat prin combinarea celor doua metode de curatare.

Clatirea pieselor prin pulverizare, cu o solutie proaspat filtrata sau cu apa, dupa un proces de curatare prin imersie, poate reduce in mod semnificativ prezenta contaminantilor inca prezenti pe suprafata aplicatiei in urma procesului de imersie.

Modul in care se completeaza cele doua sisteme de curatare ofera atat avantaje din punct de vedere a curatarii, dar si in ceea ce priveste investitiile. Cum?

Nu este intotdeauna necesar sa dedici timp si resurse pentru implementarea unui intreg proces distinct de curatare prin pulverizare. Pulverizatoarele pot fi in cele mai multe cazuri montate pe sistemele de curatare prin imersie deja existente, contribuind, in acest fel, la eficientizarea procesului de curatare sau de clatire, iar costurile vor fi mai mici.

Asadar, in functiile de aplicatiile care trebuie curatate, atat pulverizarea, cat si imersia ofera performate ridicate in ceea ce priveste procesul de curatare. Prin urmare, atunci cand iti alegi sistemul de curatare trebuie sa ai in vedere, in primul rand, caracteristicile pieselor pe care vrei sa le cureti. Insa, in cazul in care dispui de un flux continuu de piese cu caracteristici diferite, cel mai indicat este sa dispui de ambele sisteme de curatare pentru a fi pregatit in orice situatie.

Externalizeaza etapa de curatare a pieselor