Cuvantul “pasivare” (sau pasivizare) este utilizat destul de mult in domeniul finisarii si curatarii metalului si pare sa aiba o multitudine de sensuri, diferite de la o persoana la alta.

Desi acest termen este in mod normal asociat cu otelul inoxidabil, exista o gama variata de metale care pot fi “pasivizate” intr-un fel sau altul.

Sensul de baza al cuvantului „pasivare” se refera, desigur, la pasivitatea metalului, adica la starea unui metal de a fi pasiv in fata unor contaminanti cu potential coroziv.

In termeni simpli, metalul pasivat este acoperit de un strat non-reactiv cu o grosime de cativa atomi, care ofera protectie impotriva unor factori corozivi precum oxigenul, apa, ionii de clor, dar si alte surse potential corozive. In principiu, acest strat este format dintr-un oxid sau o azotura.

In domeniul finisarii si a curatarii metalelor exista insa si alte modalitati diferite de a intelege si aplica sensul cuvantului pasivare.

In continuarea articolului, vom expune 3 procese in sine distincte de procesul de baza, amintit mai sus, insa care au primit acest nume datorita faptului ca definesc o actiune care deriva intr-o masura mai mare sau mai mica fata de procesul de baza.

Iata cele 3 operatiuni distincte care poarta numele de „pasivare” (sau pasivizare):

Pasivare – cu sensul de indepartare a contaminantilor cu potential coroziv

Otelul in sine este pasiv in mod natural, deoarece formeaza in mod spontan un strat anti-coroziv care il protejeaza la expunerea la substante cu potential coroziv precum aerul sau apa.

Cu toate acestea, in realitate, este dificil, daca nu imposibil, sa se previna contaminarea otelului inoxidabil. De ce?

Contaminarea poate avea loc in timpul proceselor de prelucrare a otelului inoxidabil. Astfel, otelul inoxidabil este modelat in rezervoare, tuburi si alte forme necesare, iar contaminarea poate avea loc sub acest strat pasiv cu care otelul vine in mot natural, in timpul proceselor de prelucrare a materialului metalic.

Care poate fi sursa de contaminare in acest caz?

Cel mai adesea, cauzele principale care duc la contaminarea otelului cu substante corozive sunt uneltele utilizate în fabricare. Acestea sunt rareori rezistente la coroziune si, prin urmare, lasa urme mici de contaminare ca rezultat al abraziunii din timpul proceselor de indoire, taiere, slefuire sau a altor procedee de fabricatie.

Mai mult decat atat, contaminarea poate interveni chiar din timpul procesului de fabricare a otelului. Chiar si uneltele presupuse a fi dedicate exclusiv fabricarii otelului inoxidabil pot contribui la contaminarea otelului cu substante cu potential coroziv, iar, de fapt, chiar si otelul inoxidabil curat poate avea zone supuse coroziunii.

Scopul acestor substante este de a dizolva si elimina eventualii contaminanti ne-pasivi care, in caz contrar, ar putea provoca coroziune. In general, echipamentul din otel inoxidabil este pasivat in timpul sau dupa fabricare.

In acest caz, pasivarea, ca proces propriu-zis, reprezinta spalarea aplicatiilor finalizate, cu scopul de a elimina potentialele reziduuri corozive existente. Spalarea se realizeaza, in general, cu acid, de regula acid azotic.

Pasivare – cu sensul de curatare a uleiului, grasimilor si a altor contaminanti de pe suprafata pieselor

Procesul de “pasivare” a devenit, de asemenea, un indicator pentru orice proces care utilizeaza azot si, uneori, acid citric, pentru a modifica conditiile de suprafata ale unei piese de prelucrat. Cu alte cuvinte, de curata suprafata pieselor de diferite substante.

Mai precis, scopul curatarii este de a indeparta substante precum uleiul rezidual, grasimile si alti contaminanti de suprafata care nu pot fi indepartati intr-un alt mod decat prin procesul de pasivizare acida.

In acest caz, procesul de pasivare implica de obicei, ca prim pas, curtarea. De ce?

Pentru ca majoritatea hidrocarburilor sunt cel putin partial rezistente la acizi. Astfel, fara o curatare prealabila, acidul nu ar fi capabil sa pasivizeze toate suprafetele intr-un mod eficient.

Curatarea prealabila este urmata, de obicei, de clatire, pentru a preveni contaminarea acidului pasivant cu substantele chimice ramase inca pe suprafata.

Pasivarea ulterioara cu acid este realizata de obicei utilizand o serie de rezervoare cu acid. Atunci cand acidul din primul rezervor este contaminat, acesta este aruncat si inlocuit cu continutul celui de-al doilea bazin.

Pasivarea cu acid este in mod normal urmata de una sau mai multe procese de clatire cu apa sau cu substante usor caustice (pentru a contracara orice acid ramas), urmata de uscare.

Pasivare – cu sensul de proces de curatare a reziduurilor bacteriologice

Termenul de “pasivare” a devenit, de asemenea, asociat cu procese care indeplinesc functia normala a pasivarii metalice, dar care efectueaza, de asemenea, o alta functie chiar mai critica, aceea de indepartare a reziduurilor bacteriologice de pe suprafata pieselor de prelucrat.

Desi ambele functii sunt intentionate si dorite, gradul de eficacitate al unui anumit set de parametri de proces poate varia in functie de conditiile si asteptarile specifice.

Desi ambele functii sunt intentionate si dorite, gradul de eficacitate al unui anumit set de parametri de proces poate varia in functie de o serie de conditii si asteptari specifice. De exemplu, in acest caz, pentru eliminarea contaminantilor biologici este necesitara de obicei prezenta caldurii.

Dupa cum poti observa, termenul de “pasivare” poate defini lucruri diferite pentru diferiti oameni. Drept urmare, asteptarile pe care le ai in legatura cu orice specificare a procesului de “pasivizare” ar trebui sa fie pe deplin intelese inainte de a trece la proiectarea echipamentului pentru realizarea procesului.

Procesul de curatare, desi reprezinta un pas important in procesul de pasivare, nu este capabila de pasivare adevarata, de la sine, in majoritatea cazurilor. Singura exceptie de la aceasta regula se regaseste in situatia in care procesul de curatare implica utilizarea acidului.

Acum ca ti-am explicat aceste lucruri, poate esti interesat si de o solutie pentru pasivarea pieselor, nu? Te invit sa vezi masinile industriale ANMASI care te pot ajuta, impreuna cu chimicalele alese corect.