Procesul de curatare industriala a pieselor joaca un rol extrem de important in economia unei firme care lucreaza cu astfel de aplicatii. Igienizarea eficienta a pieselor poate influenta de multe ori succesul unui business.

In extrema cealalta, neacordarea unei atentii suficiente si o lipsa de constientizare asupra necesitatii unui proces performant de curatare a pieselor poate genera o serie de probleme care pot ajunge, in final, sa afecteze intregul proces de business.

De cele mai multe ori, procesul de curatare industriala a aplicatiilor necesita o perioada semnificativa de timp, un lux pe care probabil ca putine afaceri si-l pot asuma.

Tocmai din aceasta cauza pe piata de profil au aparut solutii automatizate care ofera o curatare profesionala a diverselor aplicatii, eficientizand, in egala masura, timpul necesar pentru curatare.

Procesele de curatare industriala a pieselor presupun cel putin trei etape distincte. Pasii de baza sunt in curatarea unei aplicatii sunt: spalarea, clatirea si uscarea.

ANMASI Seria Silent Sonic - Masina de spalat cu ultrasunete

In mod individual, fiecare pas este personalizat si adaptat la cerintele specifice, cu o gama de optiuni pentru fiecare etapa in parte.

De pilda, procesul de spalare poate fi precedat de un proces de pre-spalare, in cazurile in care suprafata piesei este contaminata cu o cantitate mai mare de substante reziduale.

cere-oferta-servicii-curatare-piese

De asemenea, in cazul celui de al doilea proces, cel de clatire, se poate opta pentru diferite substante, de la apa sau apa distilata la diversi solventi, in functie de tipul de reziduuri care sunt inca prezente pe suprafata aplicatiei.

In fine, procesul de uscare poate fi personalizat in functie de cerintele piesei curatate sau de preferintele persoanei. Acesta poate opta pentru uscare prin evaporare – poate utiliza un cuptor pentru pentru acest proces – sau poate supune piesa unui proces de uscare mecanica.

Insa, despre cei trei pasi necesari in procesul de curatare profesionala vom vorbi, mai detaliat, in cele ce urmeaza.

In continuare, vom descrie, pe rand, fiecare dintre cei trei pasi necesari pentru curatarea profesionala a aplicatiilor.

Prima etapa din procesul de curatare industriala – Spalarea

Spalarea reprezinta procesul de dizolvare sau de dislocare a contaminantilor de pe suprafata aplicatiei. Procesul de spalare presupune utilizarea unei solutii compusa din apa amestecata cu o serie de solutii chimice specializate sau cu solventi.

In functie de tipul de contaminant, procesul de spalare poate cuprinde unul sau mai multe etape.

De exemplu, in cazul in care cantitatea de contaminanti este ridicata, se poate recurge, dupa cum am spus si anterior, la un proces de pre-spalare. Scopul pre-spalarii este de a usura procesul principal de spalare. Aceasta procedura are rolul de a inlatura cea mai mare parte din cantitatea de contaminant. Astfel, se obtine o curatare mai eficienta a aplicatiei.

Masina ANMASI Seria Maxi de curatat piese mari cu ultrasunete

O alta situatie distincta, care solicita doua etape de spalare, este aceea in care substanta contaminanta este alcatuita din doi sau mai multi constituenti reziduali distincti.

In orice caz, un lucru e cert: la finalul ciclului de spalare, orice urma de contaminanti, fie ei solizi sau lichizi, trebuie sa fie complet indepartata de pe suprafata aplicatiei.

De asemenea, in masura in care este posibil, substantele contaminante care au fost indepartate de pe aplicatie trebuie sa fie separate astfel incat sa fie lasate in urma atunci cand piesa curatata paraseste etapa de spalare.

Clatirea – al doilea pas din procesul de curatare industriala

Procesul de clatire reprezinta, de fapt, o etapa secundara de curatare, insa nu trebuie sa te astepti ca acest proces sa actioneze in sensul indepartarii contaminantului initial de pe aplicatia care trebuie curatata.

Scopul principal al procesului de clatire este acela de a indeparta resturile de substante reziduale lichide sau solide ramase in urma etapei de spalare.

In etapa de clatire se utilizeaza in cele mai multe cazuri apa curata sau, in cazul unui sistem de solventi, solvent pur sau distilat de vapori de solvent. Cu cat cerinta de curatenie este mai stricta, cu atat mai eficient trebuie sa fie procesul de clatire.

Tipul de apa utilizat in procesul de clatire variaza, de asemenea, de la apa obtinuta de la robinet sau dintr-o alta sursa de apa, pana la apa distilata.

Pe parcursul procesului de clatire pot fi utilizate diferite metode pentru a mentine puritatea lichidului de clatire, pe masura de se acumuleaza contaminantii. Vezi aici echipamente pentru filtrarea si separarea lichidelor de clatire.

Uscarea – al treilea pas din procesul de curatare

Dat fiind faptul ca aplicatia proaspat curatata si clatita este, in mod obisnuit umeda, etapa finala de curatare consta in uscarea acesteia, cu exceptia cazurilor in care este in regula ca piesa sa ramana umeda.

Tehnologiile de uscare existente actioneaza asupra aplicatiei fie printr-o actiune de evaporare a lichidelor prezente pe suprafata, fie printr-un proces de indepartare mecanica a lichidul rezidual ramas pe suprafata piesei.

Uscarea prin evaporare se realizeaza in principiu prin actionarea asupra aplicatiei cu aer cald sau prin introducerea piesei intr-un cuptor.

unitate-de-uscare-a-pieselor

In ceea ce priveste uscarea prin indepartare mecanica, cel mai frecvent se utilizeaza procesul de uscare prin centrifugare sau prin actionarea unei suflante.

In majoritatea proceselor de curatare, uscarea necesita de obicei mai mult timp decat procesele de spalare sau de clatire.

Uscarea este insa cea mai adesea neglijata sau subestimata etapa din intreg procesul de curatare.

Cu toate acestea, trecerea peste acest proces cauzeaza de cele mai multe ori dureri mari de cap pentru ca o piesa solicita foarte mult timp pentru a se usca de la sine, prin scurgerea propriu-zisa a lichidului de pe suprafata ei.

Drept urmare, se recomanda totusi uscarea piesei prin unul dintre procedeele punctate mai sus, pentru eficientizarea timpului necesar acestui proces.

Absolut toti antreprenorii care lucreaza cu diverse piese si, implicit, utilizeaza procese de curatare industriala trebuie sa fie constienti de faptul ca, daca vor sa obtina rezultate profesionale, care sa contribuie esential la succesul si dezvoltarea companiei, trebuie sa utilizeze sisteme si solutii de curatare industriala de cea mai inalta calitate.

Mai mult, stim cu totii cat de important este timpul in economia unei firme. Asadar, daca se doreste obtinerea de performante in curatare cat mai mari, intr-un timp cat mai scurt, este nevoie de parcurgerea riguroasa a celor trei pasi care compun procesul de curatare industriala: spalarea, clatirea si uscarea.

Esti aici pentru ca ai nevoie de o masina de spalat piese? Vezi masinile de spalat piese cu ultrasunete ANMASI

Esti aici pentru ca ai nevoie de un sistem de filtrare a lichidelor? Vezi sistemele de filtrare a lichidelor de spalare si clatire