Ce industrii folosesc mașini de spălat cu ultrasunete și de ce? În acest articol vom sublinia beneficiile și funcțiile curățării cu ultrasunete în sectoare industriale specifice.

Nivelul precis de curățare, procesul non-invaziv și integrarea ușoară sunt doar câteva dintre multele beneficii ale curățării cu ultrasunete, care o transformă într-o soluție eficientă și apreciată în multe ramuri ale industriei.

Câteva dintre beneficiile utilizării mașinilor de spălat piese cu ultrasunete

Curățare eficientă cu cost redus – nu necesită temperaturi ridicate, reducând semnificativ consumul de energie electrică;

Curățare eficientă, chiar și în locurile greu accesibile – piesele sunt curățate uniform, inclusiv în zonele greu accesibile.

Eficiență sporită – elimină eficient o gamă variată de contaminanți, cum ar fi reziduuri abrazive, așchii și pilitură, lubrifianți și emulsii.

Proces non-invaziv – procesul de curățare nu deteriorează piesele și mecanismele.

Ce implică procesul de curățare cu ultrasunete?

Curățarea cu ultrasunete se bazează pe puterea generată de ultrasunete, care induc formarea unor bule microscopice în lichidul de proces. Acest fenomen apare ca urmare a fluctuațiilor de presiune și poartă denumirea de cavitație. Implozia ulterioară a acestor bule contribuie la desprinderea contaminanților de pe suprafața pieselor în procesul de curățare.

Efectele procesului de curățare pot fi amplificate prin utilizarea adecvată a substanțelor chimice, precum și a temperaturii și frecvenței ultrasunetelor corespunzătoare cerințelor de curățare:

Frecvențe:

25 kHz – pentru curățarea profundă a pieselor, cu o forță maximă;

40 kHz – frecvență folosită în cazul pieselor cu un grad mai mic de contaminare. Ideală pentru un proces de curățare mai delicat

80 kHz – pentru piese extrem de delicate. ex. curățarea bijuteriilor;

>100 kHz – aplicații speciale de curățare, de ex. pentru semiconductori.

Intensitatea ultrasunetelor este adaptată în funcție de nevoile specifice ale procesului de curățare.

Mașini de spălat cu ultrasunete în industria auto

Mașinile de spălat cu ultrasunete sunt folosite în sectorul auto pentru că îndepărtează eficient cei mai dificili contaminanți precum: uleiuri, lubrifianți sau rugină.

Unul dintre avantajele majore ale procesului de curățare cu ultrasunete constă în natura sa non-invazivă, garantând siguranța pieselor tratate. În domeniul auto, unde componentele sunt fabricate din metale ușoare, aceasta caracteristică este extrem de valoroasă.

Având în vedere că piesele au forme diferite, curățarea cu ultrasunete se dovedește a fi soluția ideală. Asigură un grad ridicat de curățare și are abilitatea de a pătrunde chiar și în cele mai inaccesibile locuri ale componentelor.

Mașini de spălat cu ultrasunete în industria medicală

Curățarea cu ultrasunete, datorită nivelului său ridicat de eficacitate și acuratețe, este ideală pentru companiile și fabricile de producție din sectorul medical, în care se impun standarde stricte de curățenie.

Companiile și fabricile din acest domeniu pot beneficia în mod semnificativ de pe urma mașinilor de curățare cu ultrasunete, acând în vedere că reprezintă o soluție excelentă pentru curățarea instrumentelor medicale și nu numai.

Este important de menționat că metoda de curățare cu ultrasunete nu ucide virușii și sporii. Prin urmare, echipamentul medical trebuie sterilizat separat.

Mașini de spălat cu ultrasunete în sectorul dedicat pentru repararea sau întreținerea pieselor

Aceste companii se confruntă adesea cu piese care au un grad ridicat de contaminare, necesitând o curățare amănunțită înainte de a fi supuse reparațiilor sau recondiționării.

Mașinile de spălat cu ultrasunete aduc cu sine beneficii semnificative, asigurând rezultate remarcabile într-un timp relativ scurt. Așa cum am menționat anterior, chiar și piesele cu forme complexe pot fi curățate eficient cu ajutorul ultrasunetelor.

Eficiența mașinilor de spălat cu ultrasunete

1. Îndepărtarea uleiurilor și lubrifianților

spalarea-cu-ultrasunete-a-pieselor-metalice-de-ulei-si-lubrifianti

ANMASI dispune de o gamă variată de sisteme de curățare industrială pentru eliminarea eficientă a uleiurilor și lubrifianților de pe componente prelucrate cu mașini CNC și alte piese de întreținere. Cu ajutorul ultrasunetelor, se poate curăța aproape orice suprafață din metal, plastic, sticlă etc.

Durata procesului de curățare variază în funcție de compușii chimici utilizați și de echipamentele folosite, însă este important de menționat că poate fi influențată și de tipurile de uleiuri și lubrifianți cu care lucrăm. Soluțiile noastre se bazează pe compuși pe bază de apă și sunt disponibile în variante neutre, alcaline sau acide.

Selectarea tipului de echipament industrial pentru curățare, cum ar fi curățarea cu ultrasunete sau prin pulverizare, depinde de cerințele individuale ale fiecărui client. Echipa noastră de consultanți BRINDUSTRY te vor ajuta să identifici soluția oprimă pentru nevoile tale specifice.

Vezi masinile de spalat cu ultrasunete

2. Îndepărtarea ruginei


spalarea-cu-ultrasunete-a-pieselor-metalice-de-rugina-si-coroziune

Pentru a lupta eficient împotriva coroziunii, ne folosim de puterea chimicalelor noastre de curățare neutre, pe bază de apă, combinate cu performanța excepțională a mașinilor de spălat cu ultrasunete. Această soluție combinată are capacitatea de a elimina atât rugină veche, cât și cea nouă de pe componente.

Produsul nostru se dovedește extrem de eficient atunci când este utilizat în combinație cu mașinile curățare cu ultrasunete ANMASI și apă demineralizată, la o temperatură de 55 °C. Chimicalele pot fi, de asemenea, folosite în procesele de curățare manuală. În plus, aceste substanțe au capacitatea de a elimina în mod eficient inclusiv micile urme de ulei și grăsimi.

3. Îndepărtarea vopselei și a lacului

indepartare-decapare-vopsea-lac-de-pe-piese-cu-ajutorul-bailor-cu-ultrasunete

Avem o expertiză vastă în ceea ce privește eliminarea vopselei sau a lacurilor de pe suprafața pieselor precum carlige, pompe, pistoale de vopsire și duze.

Soluția industrială pentru această aplicație constă în eliminarea vopselei printr-un proces închis, evitând astfel curățarea manuală cu substanțe chimice puternice, cum ar fi diluanții.

Dacă vrei sa implementezi un proces automat de curățare pe bază de apă, care elimină eficient vopseaua și lacurile, menținând în același timp siguranța angajaților, investește într-o mașină de spălat prin pulverizare ANMASI.

Vezi mașinile de spălat cu ultrasunete

4. Îndepărtare Rășini epoxidice

spalarea-cu-ultrasunete-a-pieselor-de-rasina-epoxidica

Suntem experți în a eliminarea epoxidelor lichide. Uneori, această sarcină poate fi extrem de dificilă, în funcție de tipul de epoxidic folosit.

Cheia pentru a îndepărta eficient rășinile epoxidice de pe piese constă în utilizarea corectă a substanțelor chimice de curățare și în utilizarea unei mașini de spălat cu ultrasunete, potrivită tipului de piese pe care urmează să le curățăm.

În ultimii ani, am dezvoltat soluții personalizate pentru a eficientiza acest proces, mai ales în industria eoliană. Lucrăm cu cele mai importante companii din acest domeniu.

5. 3D PRINT: SLA, FDM, Polyjet

spalarea-cu-ultrasunete-a-pieselor-printate-3d-sla-fdm-polyjet

Ne mândrim cu o experiență vastă în ceea ce privește curățarea cu ultrasunete a componentelor, după printarea 3D și oferim atât soluții standard, cât și personalizate pentru acest tip de aplicație.

Mașinile de curățat cu ultrasunete ANMASI și produsele chimice pe bază de apă sunt perfecte pentru îndepărtarea materialelor epoxidice și a materialelor de suport.

Vezi mașinile de spălat cu ultrasunete

6. Piese de cauciuc

spalarea-cu-ultrasunete-a-pieselor-din-cauciuc-medicina-alimentara-metalurgica

Punem la dispoziția clienților mașini de curățat special concepute pentru piesele din cauciuc folosite în domenii precum medicina, industria alimentară și industria metalurgică. Fiecare mașină este personalizată, astfel încât să îndeplineasca cerințele specifice oricărei aplicații.

7. Debavurare termică

spalarea-cu-ultrasunete-a-pieselor-metalice-dupa-debavurarea-termica

Dispunem de cea mai eficientă soluție pentru curățarea componentelor după procesul de debavurare termică, indiferent de dimensiunea acestora.

În timpul procesului de debavurare, se formează un strat de oxid ce trebuie îndepărtat complet în procesul de producție. Pentru a elimina eficient acest strat, folosim un sistem de curățare cu ultrasunete, în combinație cu substanțe chimice specializate, adaptate pentru acest tip de aplicație.

Vezi mașinile de spălat cu ultrasunete

În prezentarea video de mai jos poți vedea cum arată un sistem automat de spălare

Opțiuni avansate pentru mașinile de spălat cu Ultrasunete ANMASI

Toate echipamentele de curățare cu ultrasunete fabricate de ANMASI în Danemarca beneficiază de o gama variată de opțiuni utile precum:

completare-automata-apa

Sistem pentru completarea automată a apei

Această tehnologie permite controlul automat al nivelului apei din bazin. Poate fi utilizat atât pentru umplerea integrală a bazinului, cât și pentru adăugarea apei în timpul procesului de spălare, atunci când este necesar.

Sistem de filtrare cu carcasă din inox (ALSI P02) și pompă

Acest sistem este utilizat pentru a filtra apa de proces folosind un filtru tip sac, care elimină și separă contaminanții din bazin.

Capacitate de filtrare: 1 – 400 µm

Presiune maximă: 10 bar

Temperatură maximă: 100°C

tija-magnetica-eliminare-captare-particule-metalice-bazin-apa-anmasi

Tija magnetică

Sistemul de filtrare necesită această opțiune pentru a înlătura particulele metalice care se găsesc în apa de proces.

Tija magnetică devine necesară atunci când piesele conțin particule metalice pe suprafața lor, contribuind la prelungirea intervalului de înlocuire a apei din bazin.

Dozare automată a substanțelor chimice

Această funcție este utilizată pentru a adăuga automat substanțele chimice în timpul procesului de curățare, cu ajutorul unei pompe electrice Grundfos.

Dozarea are loc atât la începutul procesului de curățare (atunci când apa este curată), cât și în timpul curățării propriu-zise.

Oilskimmer cu banda

Inlatura eficient uleiul adunat in bazinul masinii de spalat prin pulverizare.

Uleiul este eliminat cu ajutorul unui cap de extractie cu care este prevazut.

Ai nevoie de o mașină de spălat cu ultrasunete pentru o aplicație specifică?

Trimite-ne solicitarea ta folosind pagina de contact și îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Bogdan Briceag

Manager Marketing si Vanzari

0737.624.882

bogdan.briceag [at] brindustry.ro