Masinile de curatare cu ultrasunete reprezinta un element esential in activitatea oricarei companii care urmareste sa realizeze o curatare eficienta si meticuloasa a pieselor pe care le produce sau care reprezinta componente esentiale ale unui angrenaj mai mare.

Tehnologia a patruns relativ recent pe piata din Romania, in mare parte in industriile care au nevoie de o curatare profesionala a pieselor. Eficienta ultrasunetelor in procesul de curatare a pieselor a cantarit determinant, deoarece ofera o curatare de cea mai inalta calitate, cu numeroase beneficii.

Cuve curatare cu ultrasunete

In articolul care urmeaza vom detalia absolut tot ceea ce trebuie sa stii despre tehnologia de curatare cu ultrasunete.

Printre altele, vom raspunde la intrebari precum:

 • Ce reprezinta aceasta tehnologie?
 • De ce este eficienta?
 • Care sunt avantajele acestei tehnologii?
 • Care este procesul de functionare?
 • Ce tipuri de contaminanti inlatura?
 • Are firma mea nevoie de o masina de curatare cu ultrasunete?
 • Pot opta pentru dotari optionale?
 • Ce avantaje imi ofera aceste dotari?

Exemplu de curatare rugina de pe o piesa, cu o masina de spalat cu ultrasunete ANMASI, fabricata in Danemarca. >Vezi masinile de curatat cu ultrasunete

Acum, ca am stabilit directia pe care o abordeaza articolul nostru, sa trecem la treaba.

Ce reprezinta tehnologia de curatare cu ultrasunete?

Curatarea cu ultrasunete se refera la o gama specializata de masini de spalat care utilizeaza, in procesul de curatare a unei game foarte largi de componente, undele de ultrasunete.

Ultrasunetele sunt generate de un traductor care este conectat la un generator. Atunci cand undele de ultrasunete ating frecvente foarte inalte se produce fenomenul de cavitatie, care este foarte eficient in procesul de curatare a pieselor.

Ce reprezinta fenomenul de cavitatie?

Procesul de cavitatie se realizeaza in momentul in care undele ultrasonice ating o frecventa foarte inalta. In acest stadiu, ultrasunetele realizeaza o compresie, urmata de o expansiune brusca a moleculelor care compun lichidul de curatare (se creeaza o presiune care poate atinge 1300 de bari).

Acest proces fizic actioneaza asupra pieselor, realizand o curatare extrem de eficienta a unei game foarte largi de contaminanti de pe suprafata dorita.

Iata cum actioneaza undele de ultrasunete asupra pieselor, in interiorul unei masini de curatare cu ultrasunete:

Ultrasunetele actioneaza eficient asupra unei game foarte largi de contaminanti, precum:

 • Rugina
 • Grasime
 • Ulei
 • Praf
 • Murdarie
 • Pigmenti
 • Ciuperci
 • Calcar
 • Alge
 • Compusi de lustruire
 • Bacterii
 • Ceara de funingine
 • Amprente digitale
 • Agenti de eliberare a mucegaiului

Pentru ca procesul de curatare sa aiba o eficienta maxima, o cuva de curatare cu ultrasunete trebuie alimentata cu o solutie de curatare profesionala.

Cum alegi cele mai bune chimicale pentru curatarea cu ultrasunete?

Actiunea de curatare cu ultrasunete este de cele mai multe ori sustinuta de un solvent sau detergent pe baza de apa, pentru a spori efectul de curatare.

Solutia de curatare contine ingrediente proiectate pentru a eficientiza procesul de curatare cu ultrasunete. Aceasta trebuie insa aleasa in functie de tipul de murdarie existent.

Avantajul bailor cu ultrasunete este acela ca ofera performante inalte cu o cantitate mica de substante chimice. Cea mai mare pondere in compozitia lichidului o are apa.

Compozitia lichidului de spalare utilizat de masinile de spalat cu ultrasunete: de exemplu 20% chimicale – 80% apa. Proportie care se poate modifica in functie de tipul de chimicale folosit, sau in functie de aplicatie.

Sunt dezavantaje in aceasta pondere a compozitiei, care este neta in favoarea apei?

Cu totii stim ca apa are o oarecare eficienta in procesele de curatare. Eficienta ei scade in cazul in care este nevoie de indepartarea unor contaminanti cu un grad mai mare de persistenta (ulei de ambutisare, ulei ars, depuneri, si altele).

Atunci care sunt avantajele utilizarii unei solutii care contine 80% apa (sau mai mult) in procesele industriale? Iti pot spune de pe acum ca tehnologia de curatare cu ultrasunete are un rol determinant in aceasta ecuatie.

Raspunsul complet il vei primi, insa, un pic mai incolo in articol.

Pana atunci, este important de mentionat faptul ca procesul de vibratie la o frecventa inalta a ultrasunetelor, impreuna cu chimicalele, actioneaza intr-un mod extrem de precis si meticulous asupra contaminantilor prezenti pe suprafete metalice, plastice, din sticla, cauciuc sau ceramica.

Chimicalele, sub actiunea undelor de ultrasunete la frecvente foarte inalte, aplica o curatare extrem de meticuloasa, chiar si in orificii de foarte mici dimensiuni, fisuri si adancituri foarte fine.

Solutiile de curatare sunt utilizate in principal la cald. Temperatura ideala la care acestea ofera eficienta maxima este cuprinsa intre 50°C si 65°C. In functie de aplicatie, temperatura poate sa fie alta.

Atentie insa!

Exista unele aplicatii (ex: domeniul medical) care necesita o temperatura mai scazuta a solutiei de curatare (<45°C), pentru a preveni coagularea proteinelor.

Drept urmare, este foarte important sa consulti agentul de vanzari de la care vrei sa achizitionezi un aparat de curatare cu ultrasunete, pentru a sti exact care este temperatura ideala la care vei obtine o eficienta maxima in curatare, fara a deteriora piesele.

Sau poti veni la showroom-ul BRINDUSTRY din Timisoara sa testam impreuna cuvele de spalat cu ultrasunete ANMASI si chimicalele ANMASI. Asa vezi eficienta si calitatea spalarii. Nu trebuie sa faci teste pe banii tai. Vino la un test gratuit. Detalii pe www.curatarepiese.ro

Avantajele tehnologiei de curatare cu ultrasunete

Fiind o tehnologie relativ noua pe piata din Romania, care a patruns recent la nivel general in domeniile industrial de profil, este normal sa te intrebi: ce plusuri imi ofera aceasta tehnologie?

Raspunsul, in 6 puncte. Iata de ce aceasta tehnologie este solutia la nevoile companiei tale:

 • Permite cel mai bland proces de curatare dintre solutiile disponibile pe piata
 • Ofera cel mai eficient proces de curatare
 • Pot fi utilizate pentru o gama extrem de larga de componente
 • Ofera rezultate excelente cu un consum de energie redus
 • Solicita un consum de apa si de chimicale redus
 • Actiunea de curatare este aplicata atat in interiorul componentelor, cat si in exteriorul lor, cu aceeasi eficientaCuve curatare cu ultrasunete

Nu esti convins, inca, de superioritatea tehnologiei cu ultrasunete in procesul industrial de curatare?

Integreaza in activitatile companiei tale o masina de spalat cu ultrasunete si vei obtine, intr-un timp foarte scurt, beneficii extraordinare, precum:

 • eficientizarea costurilor de operare cu pana la 75%
 • eficientizarea timpului necesar ciclului de proces cu pana la 800% (de la 180 de minute la 20 de minute)

Esti sceptic in legatura cu cifrele prezentate? Nu ne crede pe cuvant, convinge-te singur citind acest studiu de caz realizat pe baza rezultatelor obtinute de un client din Danemarca, dupa ce a utilizat o masina de curatare cu ultrasunete ANMASI.

Dar stai asa!

Inca nu am terminat cu beneficiile oferite de tehnologia de curatare cu ultrasunete. Dupa cum ti-am promis, iti vom prezenta avantajele utilizarii unui solvent de curatare compus in procent de 80% din apa.

Am spus mai sus in articol ca utilizarea unei solutii compuse in mare masura din apa nu este, in mod normal, eficienta.

Insa, in acest caz, tehnologia de curatat cu ultrasunete are un aport foarte mare in procesul de curatare, conferind o eficienta chiar mai mare solventului in procesul de curatare a pieselor.

Asadar, solutia de curatare “20% chimicale – 80% apa” este extrem de eficienta cand este utilizata in masinile de spalat cu ultrasunete.

Mai exista si alte avantaje?

Cu siguranta. Unele foarte mari, atat pentru afacere, cat si pentru colectivul de lucru, dar si pentru mediu!

Utilizeaza o solutie bogata in apa, impreuna cu o masina de curatare cu ultrasunete si vei:

 • proteja mediul inconjurator, datorita solutiilor ecologice pe baza de apa utilizate
 • imbunatati conditiile de lucru, deoarece sunt eliminate in mare parte substantele chimice
 • obtine un mediu de lucru curat si productiv
Spalare-cu-ultrasunete-profile-metalice-prestari-servicii-brindustry

Vezi serviciile de spalare si curatare piese oferite de BRINDUSTRY in Timisoara > www.curatarepiese.ro

Care este principiul de functionare al unei masini de curatare cu ultrasunete?

Totul pe scurt, in continuare:

Intr-un aparat de curatare cu ultrasunete, piesele care urmeaza sa fie curatate sunt plasate intr-o baie cu ultrasunete care contine solutia de curatare.

In urmatoarea etapa, intra in functiune traductorul, care genereaza undele de ultrasunete. Acesta este incorporat in camera sau scufundat in solvent.

In momentul in care traductorul aduce undele de ultrasunete la un nivel foarte inalt de vibratii, automat se produce fenomenul de cavitatie, despre care am vorbit la inceputul articolului.

In acest pas, lichidul de curatare, sub actiunea ultrasunetelor, actioneaza asupra pieselor oferind o curatare eficienta.

Principiul de functionare, dupa cum, vezi, este simplu dar eficient.

Insa, pentru ca procesul de curatare sa ofere cele mai bune rezultate, este necesara stabilirea, inainte de toate, a nivelului de frecventa a ultrasunetelor potrivit pentru piesele pe care vrei sa le supui procesului de curatare.

Pentru ca procesul de curatare sa fie eficient, se recomanda o frecventa a undelor cuprinsa intre 21.5 Khz (21.500 Hz) si 40 Khz (40.000 Hz).

Care sunt cele mai utilizate frecvente la masinile de curatare cu ultrasunete?

In functie de aplicatie si de cerintele componentelor pe care vrei sa le supui procesului de curatare, se recomanda doua niveluri de frecventa a undelor cu ultrasunete:

 • 21.5 Khz/sec

Acest nivel de frecventa iti ofera un proces de curatare cu un grad de eficienta mare. Prin urmare, procesul de curatare este eficient, insa actiunea asupra pieselor este una mai putin blanda.

De asemenea, la acest nivel de frecventa, zgomotul provocat de masina de curatat este mai ridicat.

Masinile de curatare cu ultrasunete care actioneaza la acest nivel de intensitate sunt recomandate in principal aplicatiilor care au au nevoie de o curatare profesionala pentru piese de dimensiuni mai mari.

 • 40 Khz/sec

La acest nivel, undele de ultrasunete actioneaza cu o precizie foarte ridicata asupra pieselor, oferind o spalare extrem de eficienta, un proces de curatare mai bland. La aceasta frecventa, nivelul de zgomot generat de masina este mai scazut.

Aceste solutii de curatare, care utilizeaza ultrasunete la un nivel foarte inalt de intensitate, sunt recomandate aplicatiilor care au nevoie de curatare profesionala pentru piese de dimensiuni mai mici sau cu un grad de fragilitate mai ridicat.

Masina ANMASI silent sonic cu ultrasunete

 

Este dificil de operat o masina de curatare cu ultrasunete?

Absolut deloc. Iar in continuare iti vom arata cat de facila este operarea unui aparat de curatare cu ultrasunete.

Inainte de toate insa, este important de mentionat faptul ca procesul de curatare cu o astfel de masina dureaza, in mod normal, intre 3 si 6 minute, dar poate depași 20 de minute, in functie de obiectul care urmeaza sa fie curatat.

In conditiile in care o masina de curatare a pieselor care nu se bazeaza pe tehnologia cu ultrasunete are nevoie de 180 de minute pentru a completa ciclurile de curatare, iti poti imagina de ce un aparat de curatare cu ultrasunete este cu 800% mai eficient.

De asemenea, trebuie punctat si faptul ca procesul de actiune al unei astfel de masini presupune doua module: curatare si clatire.

10 pasi de urmat pentru operarea masinii de curatat cu ultrasunete:

Modulul I – Curatare

  Pasul 1: Pune piesele in cosul masinii de curatat

  Pasul 2: Introdu cosul in masina de curatat cu ultrasunete

  Pasul 3: Seteaza parametrii de “temperatura” si “timp”*

*In acest moment trebuie sa retii faptul ca este foarte importat ca temperatura sa fie setata corespunzator. Dupa cum am mai spus, consulta agentul de vanzari, inainte de achizitionarea masinii, in legatura cu temperatura ideala pe care sa o setezi.

  Pasul 4: Apasa butonul “start” iar procesul de curatare cu ultrasunete incepe

  Pasul 5: Cand curatarea este gata, ridica cosul cu piese

In acest stadiu, in cazul in care masina este echipata cu un separator de ulei, acesta va intra in functiune pentru curatarea lichidului de curatare de contaminantii uleiosi.

Separatorul de ulei reprezinta un angrenaj optional care poate fi atasat masinii de curatare cu ultrasunete, pentru a prelungi calitatea lichidului de curatare, dar si pentru a proteja masina de contaminarea cu impuritati.

Despre dotarile optionale vom vorbi, insa, mai incolo.

Modulul II – Clatire

  Pasul 6: Muta cosul cu piese in modulul de clatire

  Pasul 7: Seteaza parametrii de “temperatura” si “timp”

  Pasul 8: Apasa butonul start

  Pasul 9: La finalul procesului de clatire, ridica cosul cu piese

  Pasul 10: Zambeste, piesele tale sunt mai curate ca niciodata! 😀

Ca si in procesul de curatare, dupa finalizarea procesului de clatire, sistemele optionale se activeaza.

Pentru o exemplificare practica a procesului de operare a unei masini de curatare cu ultrasunete, te invit sa urmaresti acest video:

Pana in acest pas, am vorbit despre ce este tehnologia cu ultrasunete, care sunt avantajele ei, principiul de functionare al unei masini cu ultrasunete si cum se foloseste.

In continuare, credem ca este important de raspuns la intrebarea:

Este necesara o masina de curatare cu ultrasunete pentru compania mea?

Curatarea cu ultrasunete poate fi utilizata pentru o gama foarte variata de forme, dimensiuni si materiale ale pieselor de prelucrat si ofera posibilitatea, in unele cazuri, de a evita dezasamblarea acelei parti inainte de curatare.

Masina de curatat piese mari cu ultrasunete ANMASI seria Maxi

Tehnologia reprezinta optiunea ideala pentru firmele care au nevoie de curatarea unor piese realizate din metale dure, neabsorbante, materiale plastice, ceramica, cauciuc, piese electronice, cabluri, tije, articole detaliate, obiecte din sticla sau aluminiu.

Atentie!

Este important de retinut faptul ca tehnologia de curatare cu ultrasunete nu sterilizeaza piesele. Acest fapt este foarte important de mentionat, indeosebi daca firma ta activeaza in domeniul medical.

In acest sector, insa, sterilizarea urmeaza curatarea cu ultrasunete ca o etapa distincta.

Dintre domeniile de activitate in care tehnologia cu ultrasunete este eficienta, mentionam:

 • Automotive
 • Sport
 • Imprimare si imprimare 3D
 • Marina
 • Medicina
 • Farmacie
 • Galvanizare
 • Componente de disc
 • Inginerie
 • Armament, etc.

Ce tipuri de contaminanti vei inlatura cu ajutorul unei masini de curatare cu ultrasunete?

Dintre cei mai des-intalniti contaminanti cu care se confrunta firmele, tehnologia de curatare cu unde de ultrasunete de inalta frecventa inlatura cu succes, printre multe altele, urmatoarele tipuri de impuritati:

 • Uleiuri si lubrifianti
 • Rugina si coroziune
 • Vopsea si lac
 • Rasini epoxidice
 • 3D PRINT: SLA, FDM, Polyjet
 • Piese de cauciuc
 • Debavurare termica/oxidare termica

contaminanti curatare cu ultrasunete

Sursa imagine: Youtube

Dotari optionale pentru masinile de curatare cu ultrasunete

Am amintit succint, mai sus, despre dotarile optionale pentru care poti opta pentru a spori eficienta masinii de curatare cu ultrasunete.

A venit momentul sa mentionam cateva dintre aceste optiuni.

De la echipamente de filtrare a lichidului de curatare, la sisteme de dozare automata a chimicalelor si solutii de amplificare a efectului de cavitatie, fiecare solutie iti poate oferi avantaje considerabile in procesul ce curatare al pieselor.

Sistem de completare automata a apei

Aceasta solutie este in general utilizata pentru controlul automat al nivelului apei din bazin. Sistemul se poate utiliza atat pentru umplerea completa a bazinului, cat si pentru completarea cu apa de proces in timpul spalarii, atunci cand este nevoie.

Sistem filtrare cu carcasa din inox (ALSI P02) si pompa

Solutia se utilizeaza pentru la filtrarea apei de proces cu ajutorul unui filtru de tip sac, care inlatura/separa contaminantii din bazin.

 • Gradul de filtrare al sistemului este foarte fin, cuprins in intervalul 1 – 400 µm (micrometri)
 • Presiune maxima pe care o suporta sistemul este de 10 bari
 • Temperatura maxima la care rezista solutia de filtrare este de 100°C
prestari-servicii-curatare-spalare-clatire-profile-metalice-brindustry-trimisoara-01

Vezi serviciile de spalare si curatare piese oferite de BRINDUSTRY in Timisoara > www.curatarepiese.ro

 

Pompa filtrare lichide

Pentru masina ta poti folosi aceasta pompa de filtrare prin centrifugare, care este foarte eficienta pentru manipularea unor cantitati mai mari de contaminanti.

 • Tip: Calpeda
 • Grad protectie: IP 54

Sistem de creare turbulente aer de inalta presiune

Aceasta solutie optionala se utilizeaza pentru spalarea pieselor utilizand turbulențe, avand o conducta in partea inferioara, cu gauri mici, care impinge aerul de inalta presiune in rezervor.
Sistemul este utilizat, de obicei, ca o solutie complementara procesului de cavitatie.

Tija magnetica

Aceasta optiune este foarte indicata in special acolo unde sunt curatate piese metalice. Solutia este utilizata pentru a inatura particulele metalice care se gasesc in apa de proces.
Reprezinta o necesitate atunci cand pe suprafata pieselor se gasesc particule metalice, deoarece prelungeste perioada de schimbare a apei din bazinul masinii.

Dozare automata a chimicalelor

Sistemul este recomandat atunci cand se doreste adaugarea automata a chimicalelor in timpul procesului de spalare, folosind o pompa electrica Grundfos. Solutia dozeaza cantitatea de substante chimice atat la inceperea procesului de spalare (cand apa este curata), cat si in timpul spalarii.

Oilskimmer cu banda

Separatorul de ulei inlatura eficient uleiul adunat in bazinul masinii de spalat prin pulverizare. Uleiul este eliminat cu ajutorul unui cap de extractie cu care este prevazut.

Fiecare companie isi propune sa dispuna de cele mai profesionale echipamente care exista pe piata.

Nevoia de crestere a eficientei, necesitatea unei cresteri a calitatii pentru produsele oferite, sau mentinerea unui mediu de lucru sigur si productiv, reprezinta motive fundamentale pentru ca orice antreprenor sa isi doreasca echipamentele de ultima generatie.

Un antreprenor inteligent stie ca, asigurand conditii precum cele mentionate mai sus, succesul in afaceri este chiar dupa colt.

In functie de dimensiunile sau de materialele din care sunt realizate piesele, dar si de tipul de contaminanti care trebuie inlaturati, Brindustry propune o gama diversa de masini de curatare cu ultrasunete extrem de eficiente indiferent de domeniul de activitate in care performeaza afacerea ta.

Compania ANMASI din Danemarca pe care o reprezentam in Romania executa la comanda orice dimensiune de masina de la spalat cu ultrasunete, indiferent de gradul de complexitate al proiectului.

Cuve curatare cu ultrasunete